Een goede titel roept direct iets op bij de lezer. Ze worden nieuwsgierig of ze beantwoorden een vragende titel al knikkend of schuddend met hun hoofd. Een sterke titel doet een beroep op een bepaalde emotie of een bepaald voorspelbaar gedrag van je lezer, waardoor hij of zij geprikkeld wordt en het artikel zal willen lezen.

Door bepaalde technieken (of trucs) te gebruiken bij het samenstellen van je artikeltitel, kun je ervoor zorgen dat lezers niet meer om je tekst heen kunnen!

1. Wie, Wat, Waar, Wanneer en Hoe

Deze woorden hebben een enorme aantrekkingskracht op lezers die zoeken naar informatie of hulp. Met slechts 1 woord geef je aan dat er in je artikel een antwoord wordt geboden. Vul dat ene woord aan met een vraag en je hebt een prima basis voor een sterke titel.

2. Denk aan Google

Want het zou mooi zijn als bezoekers je artikel snel kunnen vinden via de zoekmachines. Gebruik in je titel daarom altijd een of meerdere belangrijke steekwoorden die terug te vinden zijn in je artikel.

3. Gebruik nummers

Je bent ze vast tegengekomen: ‘10 manieren om beter te leren schrijven‘, ‘20 super gave slankmakers‘, ‘30 tips om sneller rijk te worden‘ of ‘9 Effectieve Manieren om Sexy Titels voor je Blog of Website te Schrijven :)’ . Getallen in titels hebben een ontzettende aantrekkingskracht op lezers. Probeer het maar eens uit!

4. Gebuik bijvoeglijke naamwoorden

Maak je titel krachtig door in de titel een bijvoeglijk naamwoord te gebruiken. Vergelijk: ‘Dit was de vakantie van mijn leven.’ met ‘Dit was de beste vakantie van mijn leven’. Beide titels geven aan dat je een geweldige vakantie hebt ervaren, maar de tweede titel komt net iets krachtiger over.

Woorden die lezers ook nog eens extra nieuwsgierig maken, zijn bijvoorbeeld: moeiteloos, makkelijk, eenvoudig, snel, gratis, ongelooflijk, grappig, noodzakelijk, essentieel, vreemd … en er zijn er natuurlijk veel meer!

5. Je titel dekt de lading

Hoe geweldig je titel ook wordt, zorg er voor dat deze wel representatief is voor de inhoud van je tekst. Des te pakkender je titel is, des te hoger de verwachting van je lezer zal zijn. En dat moet je dan wel kunnen waarmaken.

6. Gebruik geen afkortingen

Want jij zult misschien weten waar ze voor staan, maar dat betekent niet dat ook al jouw lezers dat weten. Als je al een afkorting gebruikt, verklaar deze dan gelijk in je titel, bijvoorbeeld: ‘Wanneer gebruik je t.z.t? (te zijner tijd)’.

7. Wees creatief (of lui, zo u wilt)

‘Foutmelding: JInstaller: :Installeren: Kan geen XML instellingenbestand vinden‘.

Het betreft hier een foutmelding binnen Joomla, die regelmatig opduikt en waar dus veel mensen graag een oplossing voor zoeken. Ik heb hiervoor een artikel geschreven en de foutmelding als titel gebruikt. Het is inmiddels een van de beter bezochte pagina’s op deze website, mede dankzij Google!

8. Bedenk sexy titels voor je teksten

Schrijf titels die aantrekkelijk en uitnodigend zijn en ga hierbij gerust uit van jezelf! Bedenk bij het lezen van de titel die je uiteindelijk hebt bedacht, wat jij zou doen als je de titel op het web zou tegenkomen!

9. Vraag je bezoekers of ze DIE fout ook maken!

Wil je echt eens lekker uit de ban springen, vraag dan aan je lezers of ze DIE SPECIFIEKE fout (ook wel eens) hebben gemaakt! Bijvoorbeeld: ‘Maakt u deze 8 schrijversfouten?‘ of ‘Gebruik jij dit soort onzin bij het bedenken van een titel voor je tekst?‘. Mensen zijn enorm gevoelig voor fouten en willen absoluut je argumenten lezen, zodat ze (natuurlijk) aan het eind van je tekst ontkennend kunnen reageren.

Veel succes en mocht je het schrijven van spannende titels willen uitbesteden, neem dan eens contact met me op.