Accelerated Mobile Pages zijn webpagina’s die geoptimaliseerd zijn voor weergave op mobiele toestellen.  Doordat ze gestript zijn van overbodige CSS en HTML codes, laden ze sneller en worden de pagina’s  beter weergegeven op mobiele toestellen.

Een webpagina is opgebouwd uit verschillende codes. PHP code zorgt voor de functionaliteit, HTML voor de indeling en CSS voor de opmaak. Deze codes worden opgeslagen in verschillende bestanden op de server waar de website wordt gehost.

Wanneer iemand je website bezoekt  dan wordt deze code razendsnel uit allerlei bestanden verzameld en door je browser verwerkt tot een webpagina. Des te meer bestanden je browser moet benaderen om de code op te halen, des te langer het duurt voordat een pagina is geladen.
[bctt tweet=”Met Accelerated Mobile Pages razendsnelle pagina’s maken voor mobiele bezoekers #AMP” username=””]

Het doel van een Accelerated Pagina is om de content zo snel als mogelijk weer te geven. Hierbij wordt alleen de meest essentiële code gebruikt en deze wordt opgeslagen volgens een specifiek format dat in één keer naar de mobiele browser wordt gestuurd.

Zo ontstaan razendsnelle pagina’s die vrijwel geen advertenties, pop-ups en allerlei andere vertragende elementen bevatten. Deze uitgeklede pagina’s zijn door mobiele browsers sneller te laden dan de gewone webpagina’s en dus ook sneller voor te schotelen aan mobiele bezoekers van je website.

Waar haal ik die Accelerated Mobile Pages vandaan?

Dat hangt af van de manier waarop je website is gebouwd. Gebruik je geen Content Management Systeem, dan kun je de pagina’s zelf opbouwen. Gebruik je Joomla of WordPress, dan zijn hiervoor extensies en plugins beschikbaar.

Gebruik je WordPress, dan kun je plugins vinden via de WordPress Plugin Directory. Voor Joomla extensies bezoek je de Joomla Extensions Directory.

Moet ik als een speer aan de slag met AMP?

Daar is niet iedereen het over eens. Het project is eind 2015 begonnen en in 2016 in Nederland geïntroduceerd. Het loopt nog geen storm met het aantal websites dat zich heeft gestort op AMP. Veel SEO-experts vragen zich af in hoeverre Google dit project verder zal uitrollen en wachten nog af.

Wil je toch eens wat experimenteren met AMP, dan je terecht op de projectpagina van AMP waar je meer informatie en uitleg kunt vinden, inclusief handleiding

Hebben Accelerated Mobile Pages voorrang in de zoekresultaten?

Op dit moment is dit slechts in beperkte mate het geval. Wordt AMP uitgerold en de norm voor mobiele webpagina’s, dan zullen deze versnelde pagina’s zeker een hogere ranking krijgen.