Blogs zijn zeer geschikt voor het plaatsen en vertonen van verschillende soorten advertenties. Een van de meest populaire advertentieprogramma’s is Google AdSense. Hierbij ontvang je voor elke keer dat een bezoeker op een advertentie kikt, een bepaalde vergoeding.

Om AdSense advertenties te plaatsen op je website, heb je op de eerste plaats een Google account nodig. Vervolgens kun je jezelf aanmelden voor Google AdSense en met behulp van een stukje code de advertenties weergeven op je blog.

Automatisch advertenties plaatsen

Met de plugin ‘Simple Google Insertion’ kun je heel makkelijk en snel AdSense op je blog plaatsen. Hiervoor kun je een shortcode gebruiken of je kunt de code automatisch door heel je blog heen, in elk artikel laten verschijnen. Een zeer handige en effectieve plugin dus!

Download en Installatie

De plugin is niet beschikbaar via de WordPress Plugin directory en kan alleen gedownload worden via de website van de ontwikkelaar. Bezoek deze pagina om de plugin beschrijving te lezen en de plugin te downloaden. Download de plugin en installeer deze zoals je elke andere plugin installeert.

Heb je problemen met installeren, lees dan het artikel: ‘3 manieren om een WordPress plugin te installeren’.

Gebruik en werking

Met de plugin kun je op twee manieren AdSense advertenties in je artikelen plaatsen: door een shortcode te gebruiken of door de advertenties automatisch in elke blogpost te plaatsen.

Shortcode gebruiken

Maak via het AdSense advertentieprogramma een advertentie aan en kopieer de code van de advertentie. Ga in je WordPress beheerpaneel naar Instellingen > AdSense Insertion. Je ziet daar 5 velden waarin je de code kunt plaatsen, aangevuld met met twee velden voor het automatisch verwerken van de advertenties.

PLaats de advertentiecode in het eerste vak, kopieer de shortcode en sla de instellingen op. Open vervolgens een willekeurig blogpost en plaats de shortcode op een plek in je blogpost. Op de plek waar je de shortcode plaatst, zal vervolgens de advertentie worden weergegeven.

Je kunt vijf verschillende shortcodes gebruiken en voor elke shortcode bijvoorbeeld een andere advertentie gebruiken. Hierbij kun je overigens elk soort advertentiecode gebruiken, dus niet alleen die van AdSense. Ook HTML-code is toegestaan.

Automatisch

Een tweede optie, die overigens naast de shortcodes kan worden gebruikt, is het automatisch laten invoegen van AdSense. Hiervoor zijn twee velden in de plugin beschikbaar:

  1. Plaats je advertentiecode in het eerst veld, dan wordt de advertentie weergegeven na de tweede paragraaf op je blog. De advertentie wordt in alle berichten op je blog vertoond en je kunt hierin niet differentiëren.
  2. Plaats je de advertentiecode in het tweede blog, dan wordt er de advertentie weergeven onder de blogpost. In de meeste gevallen zal de advertentie worden weergegeven na eventuele social media share-opties, maar voor het blokje waar bezoekers kunnen reageren. Bij veel reacties, wordt de advertentie dus boven de reacties geplaatst.

Handig om te weten!

Sommige plugins hebben de vervelende eigenschap dat, wanneer je besluit de plugin niet meer te gebruiken, de shortcodes zichtbaar worden op de pagina’s, zodra je de plugin uitschakelt. Bij deze plugin zul je daar geen last van hebben. Wanneer je geen advertentie in het veld voor de shortcode plaatst, zal de shortcode ook niet getoond worden.