Zoekmachines en bezoekers waarderen het, wanneer er in je tekst verwijzingen worden gemaakt naar andere content op je website. Je biedt bezoekers de mogelijkheid meer informatie over een bepaalde term of uitdrukking en breidt daarmee je interne linking uit.

Die interne links kun je natuurlijk handmatig maken, maar dat kost een berg tijd. Daarnaast zul je dan steeds opnieuw de betreffende artikelen of pagina’s moeten opzoeken. Veel handiger is het om hiervoor een plugin te gebruiken.

SEO Auto Linker

Met de SEO Auto Linker kun je keywords opgeven en deze laten verwijzen naar een pagina of artikel op je eigen website. Je kunt er ook voor kiezen te verwijzen naar een andere website, al is dat niet het doe van de plugin. Doel is het aantal interne links uitbreiden en daarmee je bezoekers verwijzen naar (gerelateerde) informatie op je website.

In de zin: ‘Alles over WordPress’ wordt er automatisch een link geplaatst op het woord ‘WordPress’. Dit wordt geregeld door de SEO Auto Link plugin, waarin ik heb ingesteld dat door de hele website heen het woord WordPress verwijst naar de pagina met alle informatie over WordPress.

Wel of geen limiet

Je ziet dat ik ervoor heb gekozen om geen limiet in te stellen: elke keer wanneer het woorden WordPress verschijnt (WordPress, WordPress, WordPress) wordt de link getoond. Je kunt  echter instellen dat een woord slechts een- of tweemaal wordt gelinkt, afhankelijk van de relevantie van een woord.

Downloaden en installeren

De plugin is gratis te downloaden via deze pagina op de plugin directory van WordPress.  Het is een vrij simpele plugin die weinig onderhoud nodig heeft en vandaar ook dat  je op de downloadpagina de melding krijgt dat de plugin lange tijd niet is geüpdatet. Je kunt de plugin echter zonder probleem gebruiken.

Download het ZIP-bestand en installeer deze via de plugin installatiepagina in je WordPress beheerpaneel. Wil je meer weten over het installeren van plugins, lees dan even het artikel: 3 manieren om een WordPress plugin te installeren.

Gebruik van de plugin

Nadat je de plugin hebt geïnstalleerd, kun je gelijk beginnen met het aanmaken van woorden of woordgroepen die je automatisch wilt linken aan een specifieke pagina. Ga hiervoor in het hoofdmenu van WordPress naar ‘SEO Auto Linker en klik op nieuw.

automatische links maken

Configuratischerm voor een nieuwe automatische link

Nieuwe auto-link maken

  1. Geef de nieuw aan te maken link een naam. Zelf gebruik ik hier doorgaans het keyword voor dat ik wil linken;
  2. Vul achter ‘keywords’ de woorden in die je wilt linken. Je kunt meerdere woorden naar dezelfde pagina laten verwijzen en je mag variaties invoeren. Plaats tussen elk woord of elke woordgroep een komma;
  3. Vul de URL is van het artikel of de pagina waarnaar je wilt verwijzen;
  4. Geef aan hoe vaak een woord moet worden gelinkt;
  5. Geef aan of je wilt dat de link opent in een nieuw venster (_blank) of in hetzelfde venster (_self). Doorgaans geldt dat interne links meestal openen in hetzelfde venster, maar externe pagina’s (naar andere websites) altijd openen in een nieuw venster;
  6. Self-links zijn links die verwijzen naar dezelfde pagina als waar de link op te zien is. Dit is niet handig en zeker niet nuttig voor bezoekers, dus dat kun je het best achterwege laten;
  7. Nofollow-links gebruik je eigenlijk nooit wanneer je linkt naar pagina’s of artikelen binnen je eigen website. Alleen als je linkt naar een externe website, kun je ervoor kiezen om de link no-follow te maken.

Heb je alle gegevens ingesteld, vergeet dan niet om, aan de rechterzijde van de pagina, aan te geven dat de links zichtbaar moeten zijn op zowel posts en pagina’s.  Klik daarna op opslaan en controleer of de links inderdaad worden weergegeven.

Waarom zou je deze plugin gebruiken?

Interne linkbuilding is een belangrijk onderdeel van het optimaliseren van je website. Je brengt bezoekers op een eenvoudige manier naar informatie waarin zij geïnteresseerd zijn. Des te beter je interne linking, des meer je website wordt gewaardeerd door zoekmachines.