Een website die opeens niet meer werkt is vaak het werk van hackers, wordt vaak gedacht. Niets is echter minder waar. In meer dan 90% van alle gevallen waarin websites geheel of gedeeltelijk niet meer werken, is een verkeerde handeling van de beheerder of een verkeerd aangepaste serverinstelling de oorzaak!

Het blijft een mooie en zeer terechte uitspraak: “De beste beveiliging van een website, is het hebben van een goede back-up’. Helaas komen veel mensen daar pas achter, nadat hun website om de een of andere reden in de soep is gedraaid.

Het maken van een back-up is een essentieel onderdeel van het onderhoud aan je WordPress website. Dat hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Veel webhostingbedrijven kunnen (meestal tegen betaling) dagelijks een back-up van je website maken. Bied jouw hostingbedrijf die optie niet aan of wil je er liever geen geld aan uitgeven, dan kun je een plugin gebruiken.

Akeeba Back-up voor WordPress

Al jaren gebruik ik voor het maken van back-ups en het verhuizen van complete website de Akeeba plugin. Deze is zowel beschikbaar voor WordPress als Joomla website. De plugin is niet alleen erg gebruiksvriendelijk, hij is ook uitstekend geschikt om snel een back-up terug te plaatsen, zonder dat je hiervoor contact op moet nemen met je hostingbedrijf.

Downloaden en installeren

De plugin is niet te downloaden via de officiële plugindirectory van WordPress, maar uitsluitend via de website van de ontwikkelaar. Er is en betaalde versie die recht geeft op support, maar de gratis versie is meer dan voldoende.

Download  gratis versie (Core version) van Akeeba Back-up via deze pagina van de website van de ontwikkelaar.

Installeer de plugin zoals je elke andere plugin installeert. ervaar je problemen of ben je niet bekend met het installeren van plugins, lees dan het artikel ‘3 manieren om een WordPress plugin te installeren’.

Het maken van een back-up

Nadat je Akeeba hebt geinstalleerd, zie je dat er onderaan het WordPress menu een link ‘Akeeba Backup’ is toegevoegd. Wanneer je deze link volgt, kom je terecht op de beheerpagina van de plugin.

Het maken van een back-up is slechts een simpele klik op de knop ‘Default Profile’. Zodra je daarop klikt, begint het maken van de back-up. In de back-up worden alle mappen en bestanden gevoegd die in de WordPress folder op je server staan + de complete database.

Nadat de back-up is gemaakt, verschijnt er een knop ‘Beheer back-ups’. Die brengt je naar een overzichtspagina waarop alle eerdere back-ups worden weergegeven. Je kunt deze back-ups direct downloaden naar je computer of gebruik maken van een FTP-programma.

Meer over Akeeba Back-up weten?

In de Workshop WP Back-up & Herstel lees je alles over het werken met Akeeba. Je leert hoeje bestanden kunt uitsluiten, profielen kunt aanmaken en er wordt stap voor stap beschreven hoe je een back-up kunt gebruiken om je website te verhuizen naar een andere server of zelfs naar je computer!

Of je nu gebruik maakt van Akeeba back-up of back-ups laat maken door je webhost, maakt niet uit, maar maakt ze! Voor de meeste mensen geldt dat er absoluut een moment zal komen waarbij een back-up heel handig is, of had geweest….