Ik kan er uren, wat zeg ik, DAGEN mee bezig zijn: het zoeken naar een template die precies aansluit bij mijn wensen. Voor mijn eigen websites, is de eerste stap in het proces het maken van een ruwe schets op papier, waarin ik een aantal standaardelementen verwerk.

Een logo, een (meestal horizontale) menubalk, kolommen rechts of links, een plekje voor de copyrights, disclaimer en de privacy statement. Ik overweeg of er een grote header op de website komt of dat ik misschien wat plekjes wil reserveren voor bepaalde functies, zoals bijvoorbeeld een nieuwsbrief, een inlogmodule of een extra zijmenu.

Wat is een template of theme eigenlijk?

Joomla gebruikt de term template en WordPress noemt ze themes. In beide gevallen bepalen ze voor het ovegrote deel de lay-out van je website. Voor het gemak hanteer ik even de term template.

De lay-out van je website wordt bepaald door een verzameling codes. Deze codes geven aan welke kleuren er gebruikt worden, welke lettertypen, de manier waarop een menu wordt weergegeven en nog een paar honderd zaken. Wie geen Content Management Systeem zoals Joomla of WordPress gebruikt, zal al die codes zelf moeten schrijven en verwerken. Bij een template is al dat werk al gedaan. Een template is dus een verzameling bestanden die samen bepalen hoe de lay-out van je website er in beginsel uit komt te zien.

Waar begint je zoektocht naar een geschikte template?

Veel mensen die beginnen net beginnen met Joomla of WordPress, zullen geneigd zijn te kiezen voor een gratis template. Voor Joomla vind je een enorme verzameling gratis template op www.joomla24.com.

Voor WordPress kun je templates makkelijk vinden en installeren via het beheerpaneel van WordPress. Hiervoor klik je in het hoofdmenu van WordPress op Weergave > Nieuwe toevoegen.

Waar let je op bij het selecteren van een template?

Zelf zoek ik vaak naar templates waarbij ik gelijk een duidelijk ja-gevoel krijg. Een template moet passen bij de inhoud van de website en de beoogde doelgroep. Vervolgens kijk ik naar de meest elementaire eisen waaraan mijn template moet voldoen:

1. Is de template responsive?

Een responsive design, zorgt er voor dat de lay-out van je website zich aanpast aan het beeldscherm van je bezoekers. Zij zullen je website namelijk via verschillende toestellen bekijken: hun desktop, laptop, mobiele telefoon, iPhone of iPad. Dan wil je graag dat je website op al deze toestellen ook goed te bekijken is.

2. Welke posities zijn er beschikbaar in de template?

Heb je inzicht in de functies die je op je website wilt verwerken, bijvoorbeeld doordat je vooraf een ruwe schets hebt gemaakt, dan kun je nagaan of de template posities overeenkomen met de schets die jij hebt gemaakt.

3. Welke template-instellingen zijn aan te passen via Joomlabeheer?

Vooral commerciële templates bieden een scala aan mogelijkheden om bepaalde elementen via de Joomla backend in te stellen. Ze bieden bijvoorbeeld de mogelijkheid om lettertype, kleuren, breedte van posities en het logo eenvoudig aan te passen via de beheeromgeving van je CMS.

Dat is makkelijk en voorkomt dat je in de CSS bestanden moet duiken om handmatig allerlei aanpassingen te doen. Vooral handig als je niet sterk bent in het werken met CSS en HTML.

Wat is wijsheid: een gratis of commerciële template?

Websites dienen tegenwoordig aan allerlei standaarden en eisen te voldoen. Je hebt waarschijnlijk zelf een aantal voorkeuren en je wilt natuurlijk ook dat je bezoekers een goed functionerende website zien.

Wijsheid is een template te gebruiken die is gebouwd door een persoon of bedrijf die zich heeft gespecialiseerd in het bouwen van templates en die aantoonbaar gebruik maakt van de nieuwste technieken. Als dit het geval is en de template kan gratis gebruikt worden, dan is dit natuurlijk geweldig!

Pro- en gratis versies

Veel commerciële aanbieders van templates bieden ter promotie gratis templates aan. In sommige gevallen komt het voor dat er van een commerciële template ook een gratis versie beschikbaar is, waarbij een aantal functies in de template instellingen zijn uitgeschakeld. Je kunt dan bijvoorbeeld in de PRO-versie (de commerciële template) wel de fonts of kleuren van de template aanpassen en in de gratis versie niet.

Waar kun je de beste themes en templates vinden?

Goede template aanbieders zorgen ervoor dat de prijzen redelijk zijn, de support snel en adequaat is en dat er goede documentatie bij de templates wordt meegeleverd. De twee toonaangevende websites voor zowel Joomla als WordPress, zijn zonder meer Templatemonster en Themeforrest, Je bent bij deze aanbieders verzekerd van goede templates en uitstekende ondersteuning

Wat kost een professionele theme of template?

De prijs van een goede template ligt doorgaans tussen de 35 en 100 euro. Hiervoor krijg toegang tot de templatebestanden en voor een bepaalde periode (3 tot 6 maanden) gratis support. Je kunt dus altijd bij de templatebouwer terecht met al je vragen over bijvoorbeeld het aanpassen van de template.

Wat kost een ‘custom’ template?

Wil je een uniek design voor je website, dan kun je overwegen om een custom template of theme te laten bouwen. Je hebt dan een website met een unieke lay-out die helemaal is gebaseerd op jouw  wensen.

Gemiddeld betaal je voor het ontwikkelen van een Joomla template op maat tussen de 800 en 1200 euro. En dan heb je alleen de template. Wil je een complete website laten bouwen, inclusief een op maat gemaakte template, dan ben je al snel een paar duizend euro’s kwijt.

Kan ik niet gewoon zelf een theme of template bouwen?

Dat kan, maar de vraag is of dat wel zo verstandig is.

Wil je echter met je nieuwe website klanten werven en inkomsten genereren, dan doe je er verstandig aan een template te gebruiken die door een professional is ontwikkeld. Hetzelfde geldt als je er zeker van wilt zijn dat de code die gebruikt is in de template geen negatieve invloed heeft op de snelheid en veiligheid van je website.

Vind je het leuk om iets nieuws te leren en is het bouwen van je website gewoon een leuke hobby, dan kun je zeker proberen je theme of template zelf op te bouwen. Kennis van CSS, HTML en PHP is hierbij wel van essentieel belang!

Gebruik geen Artisteer of soortgelijke programma’s

Artisteer is een softwareprogramma waarmee je onder andere themes en templates kunt bouwen. Er bestaan meer van dergelijke programma’s en het werken met dergelijke templates levert vaak onnodige problemen op:

  • In combinatie met veel extensies is de kans zeer groot dat er problemen optreden;
  • De nieuwste technieken zijn vaak niet of half verwerkt in dergelijke programma’s;
  • Updaten van de template levert vaak problemen op.

Wat kan een ‘verkeerde’ template allemaal veroorzaken?

Een Joomla template bestaat uit een aantal bestanden, waarin allerlei codes zijn verwerkt, bijvoorbeeld PHP, CSS, HTML, Bootstrap, JQuery, HTML5 en dat zijn slechts de meest gebruikte.

Slechts 1 komma kan het verschil zijn tussen een perfecte weergave of een onleesbare weergave van een tekst, element of zelfs een hele pagina. Andere mogelijke gevolgen van een slecht gebouwde template:

  • Je website wordt niet in elke browser hetzelfde weergegeven;
  • Je website past zich niet altijd aan het beeldscherm van de gebruiker aan;
  • Je website wordt door zoekmachines minder gewaardeerd, door slechte of foute codering;
  • Je template veroorzaakt fouten bij het updaten van Joomla of Joomla-extensies;
  • Je template wordt niet het visitekaartje, maar het zorgenkindje van je bedrijf en moet steeds weer worden opgepoetst en bijgeschaafd

Een goede website, verdient op zijn minst een degelijke template of theme. Om te oefenen en de werking van Joomla of WordPress uit te proberen, kun je gerust een gratis template gebruiken. Wil je echter een professionele website bouwen, dan is het absoluut de investering waard om een commerciële template aan te schaffen.