Een website die goed wordt opgepikt door zoekmachines, krijgt meer bezoekers en heeft dus de potentie om meer inkomsten te genereren. Om ervoor te zorgen dat een website goed gevonden wordt, kun je gebruik maken van verschillende optimalisatietechnieken.

Bij het optimaliseren van een website worden combinaties van verschillende technieken gebruikt. Deze technieken kunnen worden onderverdeeld in drie groepen: White, Gray en Black Hat optimalisatie technieken.

White Hat zijn technieken die als algemeen aanvaardbaar en correct worden beschouwd. Black Hat technieken zijn technieken die als doel hebben zoekmachines of bezoekers te misleiden.

Daarnaast heb je het grijze gebied (Gray Hat) waarin zich de meer twijfelachtige technieken bevinden die de ranking van je website positief kunnen beïnvloeden Deze Gray Hat technieken zullen echter je ranking niet negatief beïnvloeden en leiden ook niet tot een Google Penalty..

Waarom gebruikt men Black Hat technieken?

Door gebruik te maken van Black Hat technieken, wordt geprobeerd op korte termijn een goede positie in de zoekresultaten te bemachtigen.

Bij een natuurlijk proces zal het enige tijd duren voordat websites hun positie in de zoekmachines hebben veilig gesteld. Zodra dat eenmaal is gebeurd, zal een website langzaam maar zeker op meerdere keywords worden gevonden (als hier tenminste tijd en energie in wordt gestopt).

Mensen die Black Hat technieken gebruiken, willen dit natuurlijke proces doorbreken en hun site sneller op hoge posities in zoekmachines zien verschijnen.

Lukt dit ook?

Vaak wel, maar vrijwel altijd met dezelfde eigenschap: de hoge ranking is slechts van korte duur. Zoekmachines zullen de Black Hat technieken op een bepaald moment opmerken, waarna een website opeens veel lager wordt geïndexeerd of zelf geheel uit de zoekresultaten zal verdwijnen.

Voorbeelden van Black Hat technieken

Dubbele content

Een nieuwe website vol met teksten publiceren kost tijd. Soms worden artikelen van andere websites gekopieerd en – al dan niet in aangepaste vorm – gebruikt om snel een website te vullen.

Keyword spamming

Hierbij wordt in een tekst of zelfs door de hele website heen overdreven vaak hetzelfde keyword verwerkt. De website ‘schreeuwt’ dan bijvoorbeeld slechts 2 of 3 keywords, waardoor zoekmachines de indruk krijgen dat het gaat om een ‘gespecialiseerde’ website.

Link cloaking

Bij link cloaking worden links naar externe websites verborgen voor het oog van de bezoeker. Soms leidt de link zelfs naar een website die niets te maken heeft met de informatie waar de bezoeker naar op zoek is.

Black Hat..slim of niet?

Niet echt. Zoekmachines pikken namelijk op een bepaald moment de Black Hat technieken op en dat zal onmiddellijk gevolgen hebben voor de ranking van de gehele website. In het begin kan het lonend zijn, maar uiteindelijk zul je achterblijven met een website die door geen mens meer gevonden wordt.