Je webdesigner vertelt je dat hij de aanpassingen aan je website heeft doorgevoerd, maar bij het bekijken van je website ziet deze er exact hetzelfde uit. Verbaasd mail je de designer en geeft aan dat er niets nieuws te zien is, waarop hij je een screenshot stuurt van wat er veranderd is. Je begrijpt er misschien niets van óf je komt op het idee het cache van je browser te verversen!
Het cache is zowel in je browser te vinden als op de meeste websites die je bezoekt. Doel van het cache is om webpagina’s die je eerder hebt bezocht nog sneller weer te geven.
Hoe werkt het cache?
Wanneer je een website bezoekt, slaat je browser een kopie van de belangrijkste bestanden van die website op in een tijdelijke folder: de cachefolder.
Wanneer je de website opnieuw bezoekt, haalt je browser eerst alle informatie uit het cache en daarna pas haalt hij de bestanden op van de website. Hierdoor wordt de website sneller weergegeven.
[su_service title=”Cache” icon=”icon: question” icon_color=”#b11414″ size=”24″]In het cache worden kopieën van websitebestanden tijdelijk opgeslagen. Bij een vervolgbezoek wordt het cache gebruikt om de website sneller weer te geven.[/su_service]
Zijn er tussen het moment dat het cache werd opgeslagen (het eerste bezoek) en het moment dat je de website voor de tweede keer bezoekt wijzigingen doorgevoerd op de website, dan worden deze niet altijd weergegeven.
Je zult in dat geval het cache van je browser moeten verversen om de laatste wijzigingen te kunnen zien.
Website cache
Ook websites maken gebruik van een cache en de werking is vrijwel hetzelfde. Het cache maakt een aparte map aan en plaatst hierin de bestanden die nodig zijn om de website weer te geven in een browser.
[bctt tweet=”Waarom het cache soms een oude versie van je website laat zien” username=””]
Wanneer iemand de website bezoekt, worden eerst de bestanden uit de cachemap opgehaald en naar de browser gestuurd. Ook hier is het doel de website nog sneller weer te geven in de browser van de bezoeker.