Door je lezers de mogelijkheid te bieden tot het plaatsen van een reactie op je verhaal, laat je hen zien dat je open staat voor feedback en aanvullingen op je verhaal. Je zet als het ware de deur open om je boodschap verder te verspreiden, levendig te houden en zelfs ter discussie te stellen!

Je hebt je artikel geschreven, verdeeld in overzichtelijke stukken tekst, fotootje op je blog geplaatst en een aantrekkelijke titel bedacht. Bezoekers lezen aandachtig wat je te vertellen hebt en willen reageren op je verhaal. Natuurlijk wil je jouw bezoekers graag een mogelijkheid geven te reageren op wat je te vertellen hebt en wil je dat ze dit zonder al te veel problemen kunnen doen.

Reageren zonder ingewikkelde procedure

Wanneer lezers besluiten om te reageren, moet dat mogelijk zijn zonder dat ze hiervoor een ingewikkelde procedure hoeven te volgen. Naam en e-mailadres invullen, reactie schrijven, plaatsen en klaar! Wanneer mensen zich eerst moeten registreren om daarna pas een reactie te kunnen plaatsen, ontneem je hen een spontane reactie en dus ontneem je jezelf of eerlijke en waardevolle feedback.

Je bericht wacht op goedkeuring

Niets zo irritant dan wanneer je een reactie hebt geplaatst en je vervolgens te zien krijgt dat ‘Je bericht wacht op moderatie‘. Laat bezoekers eenvoudig reageren en zorg ervoor dat reacties ook direct geplaatst worden.

Direct plaatsen?

Jazeker! De mogelijkheid om reacties te bekijken en te bepalen of je deze wel of niet toestaat (modereren), is bedoeld om spam tegen te gaan en niet om censuur toe te passen op wat je lezers te vertellen hebben.

Wanneer mensen een reactie plaatsen en deze direct te zien is, zullen zij sneller geneigd zijn jouw verhaal te delen met hun netwerk. Omgekeerd geldt hetzelfde: moet er een serie van handelingen worden uitgevoerd of gewacht worden op goedkeuring, dan neemt het enthousiasme om je artikel met anderen  te delen snel af.

Gebruik een leesbare Captcha

Om ervoor te zorgen dat alleen levende wezens kunnen reageren op je blog, kun je een Captcha gebruiken. Het vervelende aan Captcha is, dat deze vaak zo onduidelijk zijn, dat zelfs levende wezens moeite moeten doen om ze te ontcijferen. Probeer een Captcha te gebruiken die door bezoekers makkelijk te lezen is, waardoor het plaatsen van de reactie snel en probleemloos kan verlopen.

Reageer op reacties

Wanneer bezoekers eenmaal reageren op je artikel, neem dan absoluut de moeite om terug te reageren. Doe je dit niet, dan zullen mensen minder snel geneigd zijn bij een volgend artikel opnieuw een reactie te plaatsen.