Eind 2018 is de WordPress editor gewijzigd. Dit artikel is uitsluitend van toepassing, wanneer je nog de oude editor gebruikt.

Bij het schrijven van teksten voor pagina’s of berichten in WordPress, maak je gebruik van de TinyMCE editor. Dit is een simpele omgeving die er vooral op gericht is snel teksten te kunnen toevoegen. Voor het opmaken van de teksten, zijn een aantal standaardopties beschikbaar.

Wil je echter meer mogelijkheden tot je beschikking hebben om je teksten makkelijker te kunnen opmaken, zoals het invoeren van kopteksten, speciale tekens of de kleur en grootte van stukjes tekst in je bericht, dan kun je de standaard WordPress uitbreiden.

Standaard WordPress Editor uitbreiden

Om de editor uit te breiden met meer opties, kun je de TinyMCE Advanced plugin installeren. Deze plugin biedt de mogelijkheid om meer knoppen in de menubalk van de editor toe te voegen, waardoor je nog efficiënter kunt werken.

tinymce advanced

Met TinyMCE Advance kun je de standaard editor uitbreiden.

Download en installatie

Download de plugin via deze pagina en installeer de plugin via de installatiepagina van je WordPress website. Levert installeren problemen op, lees dan het artikel ‘3 manieren om een WordPress plugin te installeren’.

Na installatie kun je de plugin direct activeren. Een link naar de instellingenpagina van de plugin wordt toegevoegd onder de optie ‘Instellingen’ van het WordPress hoofdmenu aan de linkerzijde van het beheerpaneel.

Instellingen TinyMCE Advanced

Nadat je plugin is geïnstalleerd, kun je via de instellingenpagina van de plugin opties toevoegen aan de editor. Hierbij sleep je de gewenste functies met je muis naar de werkbalk van de editor (1).

functionaliteit toevoegen

Sleep de gewenste functionaliteit naar de werkbalk van WordPress

Nadat je de editor hebt uitgebreid, activeer je deze door het vakje voor ‘Editor menu activeren’ aan te vinken (2). Klik daarna rechts bovenaan de pagina op ‘Bewaar wijzigingen’.  Open je nu een nieuw bericht of pagina, dan zul je zien dat de editor nu meer knoppen heeft en je makkelijker en sneller bepaalde handelingen in de tekst kunt uitvoeren.