Hoeveel mensen jouw website weten te vinden via zoekmachines, heb je voor een deel zelf in de hand. Door ervoor te zorgen dat je teksten voldoen aan een aantal basiscriteria voor geoptimaliseerde webteksten. Voldoen je teksten aan deze criteria, dan is er een vergrote kans dat ze nog beter worden geïndexeerd.

De YOAST SEO plugin kan hierbij een zeer handig hulpmiddel zijn! De plugin vergelijkt namelijk jouw tekst met een aantal belangrijke criteria en doet suggesties ter verbetering.

Je website vindbaar maken

Het beter vindbaar maken van je website, wordt zoekmachine optimalisatie genoemd. Een ingewikkelde materie, waar ook nog eens allerlei verschillende meningen en inzichten over bestaan.

Met uitzondering van de mensen achter de zoekmachine, kent niemand alle criteria er allemaal worden gebruikt bij indexeren van een website. Veel criteria zijn echter wel bekend. Wie daar rekening mee houdt, kan ervoor zorgen dat zijn of haar website nog hoger in de zoekresultaten verschijnt.

De YOAST SEO plugin biedt je een goede houvast om ervoor te zorgen dat je berichten en pagina voldoen aan een aantal belangrijke eisen.

Wat doet de YOAST SEO

Eigenlijk doet de plugin helemaal niets, maar geeft allerlei suggesties en biedt de mogelijkheid om elementen van een pagina aan te passen of toe te voegen. Bij elke suggesties wordt vermeld wat je kunt verbeteren en waarom dit belangrijk is.

Criteria dei je kunt hanteren bij het optimaliseren van je website

De aanwijzingen in Yoast geven precies aan welke elementen in je bericht volgens de SEO-richtlijnen  in orde zijn en welke niet. Waar dit niet het geval is, kun je bepaalde zaken aanpassen. Op die manier zal uiteindelijk je tekst voldoen de belangrijkste waarden van een geoptimaliseerde pagina.

Downloaden en Installeren

De YOAST SEO plugin kun je via deze pagina van de WordPress plugin directory downloaden. De commerciële versie, met veel meer mogelijkheden, maar de gratis versie biedt starters al een zeer goede houvast.

Installeer de plugin zoals je elke andere plugin installeert en na installatie kun je de plugin gelijk activeren. Meer over het installeren van plugins, lees je in het artikel: 3 manieren om een WordPress plugin te installeren’.

Gebruik van de plugin

Zodra de plugin is geactiveerd, wordt er onder de WordPress editor een nieuw blok ‘Yoast SEO’ toegevoegd. In dit blok vind je alle instellingen terug die je direct tijdens het werken aan je bericht kunt aanpassen.

Tijdens het schrijven van je artikel geeft Yoast je al waardevolle aanwijzingen

Een zeer nuttig hulpmiddel!

Vanaf het begin kun je al gelijk zien welke elementen aandacht verdienen. Het is echter niet nodig om steeds de aanwijzingen te bekijken en uit te voeren. Wel is het handig om voor je gaat schrijven alvast in Yoast een zoekwoord aan te geven.

Door gelijk een zoekwoord in te vullen, dwing je jezelf na te denken over het belangrijkste woord in je tekst (waar gaat de tekst over?). Daar kun je vervolgens bij het schrijven van je artikel weer rekening mee houden.Vervolgens schrijf je gewoon wat je wilt schrijven en pas aan het eind loop je de suggesties door dei YOAST je geeft en past deze eventueel aan.

Leesbaarheid en SEO

De plugin kent twee tabbladen waar aanwijzingen worden gegeven. Het eerste tabblad geeft suggesties om de leesbaarheid te verbeteren. Het tweede doet aanbevelingen voor het optimaliseren van de tekst. Dit tweede tabblad heeft een zoekwoord nodig om alle mogelijke aanbevelingen te activeren. Vul je geen zoekwoord in, dan kunnen bepaalde elementen niet worden berekend.

Belangrijke tip!

YOAST is niet het Wetboek van SEO. Veel mensen gebruiken het echter wel zo! Zij passen hun tekst net zo lang aan, tot alle rode bolletjes vervangen zijn door groene. Het kan echter voorkomen dat je een knallende introductie hebt geschreven die absoluut zeer waardevol is, maar bijvoorbeeld geen zoekwoord bevat en zich ook niet leent voor het inpassen van dat zoekwoord.

Je kunt dan krampachtig proberen dat zoekwoord er toch tussen te frummelen of een ander zoekwoord te gebruiken, maar dat is dus geen absolute must! Jij bent mens, bezoekers zijn mensen en een knallende intro is soms nog wenselijker dan een enkel zoekwoordje.

Gebruik Yoast dus vooral als leidraad en besteed niet al te veel tijd aan het wegwerken van de rode of oranje bolletjes. Gebruik gewoon de indicator aan de rechterzijde van de editor. Die geeft een algemene indicatie over de leesbaarheid en de SEO van het artikel.