Wie aan de slag gaat met Joomla, WordPress of elk andere CMS dat op een server moet worden geïnstalleerd, heeft een FTP-programma nodig. Daarmee kun je vanaf je computer verbinding leggen met de webserver om snel bestanden te up- en downloaden.

De afkorting FTP staat voor File Transport Protocol, wat zoveel betekent als het transporteren van bestanden via een beschermde verbinding. Beschermd, omdat je voor het gebruik van een FTP-programma een wachtwoord en gebruikersnaam van de webserver moet invoeren.

[su_service title=”FTP-programma” icon=”icon: question” icon_color=”#b11414″ size=”24″]Software dat je installeert op je computer en waarmee je verbinding kunt maken tussen een webserver en je computer.[/su_service]

Zoals gezegd wordt een FTP programma gebruikt om om een snelle manier bestanden van je computer te uploaden naar een webserver of om bestanden van je server te downloaden naar je computer. Dit is nodig wanneer je een CMS op je webserver wilt installeren of wanneer je bepaalde bestanden uit dat CMS wilt aanpassen.

Waar haal ik een FTP-programma vandaan?

De meeste programma’s zijn gratis te downloaden. Een van de meest populaire FTP-programmma’s is Filzilla en kun je gratis downloaden via de projectwebsite van Filezilla. Installeer het programma zoals je elk ander stukje software installeert.

Verbinding maken met de server

Om met FTP verbinding te kunnen maken met de server waarop je website staat of moet komen te staan, he je drie gegevens nodig: een hostnaam, een gebruikersnaam en een wachtwoord.


De hostnaam is meestal gewoon de domeinnaam, zonder http:// ervoor. De gebruikersnaam en het wachtwoord, heb je ontvangen van je webhost. Ben je die kwijt of heb je deze niet ontvangen, neem dan even contact op met het webhostingbedrijf waar je de serverruimte hebt gehuurd.

Wanneer je deze gegevens invoert en vervolgens op ‘Quick connect’ klikt, wordt er verbinding gezocht met de webserver en krijg je (als de gegevens juist zijn) de inhoud van je webserver te zien. Je kunt nu aan de slag met het uploaden of downloaden van je bestanden.