Vanaf dag één heb ik eigenlijk altijd een foto van mijzelf op mijn website gehad. Ik zag dat op andere websites en merkte dat ik daardoor net wat meer open stond voor wat de dame of heer van de betreffende site te melden had.

Zo nu en dan wisselde ik de foto met een meer recente versie, waaronder de foto bovenaan deze post.

De foto heeft zo’n zes maanden op mijn website gestaan, totdat twee mensen op dezelfde dag aangaven dat de foto precies het tegenovergestelde liet zien van wat ik graag wilde tonen.

Terwijl ik in mijn favoriete koffietentje wat wijzigingen aan mijn website doorvoerde, vroeg een vriend me, die was aangeschoven, waarom ik toch die foto op mijn website heb gezet.

Ik leg uit dat mensen dan kunnen zien wie het gezicht is dat bij de site hoort en dat de link onder de foto mensen nog meer informatie geeft over wie ik ben en wat ik doe., Zonder enige twijfel antwoordt hij: ‘You look very sad’, neemt de laatste slok van zijn koffie, staat op en zegt: ‘See you later, buddy’.

Nog geen zes uur later log ik in op Skype voor een gesprek met één van mijn  klanten. We bespreken wat zaken, lopen wat websites langs en terloops vraag ik haar eens een kijkje te nemen naar een nieuwe pagina op mijn website met het verzoek aan te geven wat ze ervan vindt en of er nog wat aan gesleuteld kan worden.

‘Ik zou die foto eraf halen’, was haar eerste reactie: ‘Nu zie ik een jonge man die het heel erg moeilijk heeft’.

WOW, dat was nu net niet wat ik in gedachte had toen ik 6 MAANDEN eerder de foto plaatste in de vooronderstelling dat deze een beeld neerzette van iemand die content en gelukkig de wereld inkijkt. Over perceptie gesproken…

Ze hadden gelijk!

De foto is genomen in de Malediven, op weg van het eiland Kulhudhuffushi, waar ik destijds woonde, naar het hoofdeiland Malé. Een trip waar ik enorm naar uitkeek en echt aan toe was, mede doordat de trip een afsluiting betekende van een pittige periode! Ik associeer deze foto met het gevoel dat ik had toen de foto werd genomen: vrij zijn en de wereld aan je voeten hebben

Een heel persoonlijke beleving dus en duidelijk niet wat anderen zien. Je begrijpt: foto gelijk verwijderd 🙂

Plaats een foto op je blog

Lezers zien en lezen graag wie de man of vrouw achter het de website en het bedrijf is. Het plaatsen van een foto en eventueel een korte beschrijving van wie je bent en wat je doet, biedt extra toegevoegde waarde voor de lezer en dus voor je complete website of blog. Met een goede foto kun je, zonder dat bezoekers ook maar een letter hebben gelezen, gelijk een aantal positieve gevoelens oproepen bij je lezers.

Niet fotogeniek?

Helemaal geen probleem! Met het plaatsen van een foto laat je niet alleen zien hoe je eruit ziet, maar geef je tegelijk aan dat je voldoende lef in huis hebt om je gezicht te delen met je lezers. Lezers zullen echt niet je hele gezicht analyseren, maar wel direct het feit dát er een foto staat, associëren met waarden als openhartig, zelfverzekerd, toegankelijk en meer van dat soort positieve kenmerken.

Wat straalt je foto bij voorkeur uit?

Ik denk dat een goede foto voor je blog gepast zelfvertrouwen uitstraalt. Een contente, niet te eigenwijze glimlach of zelfs een hele groot lach, rechte schouders en altijd een opgeheven hoofd. Een uitstraling zoals je die graag zou zien bij iemand die je voor het eerst ontmoet, de hand schudt en overweegt zaken mee te doen.