Wanneer bezoekers de zoekoptie van WordPress op je website gebruiken, dan zijn ze meestal ook op zoek naar artikelen die aan een bepaald onderwerp gerelateerd zijn. Bij het ingeven van een zoekopdracht, worden echter ook alle pagina’s van je WordPress website getoond.

Om ervoor te zorgen dat bij de zoekresultaten alleen artikelen worden getoond en géén pagina’s, kun je een stukje code toevoegen aan het functions.php bestand van je WordPress theme.

Code plaatsen

Gebruik een FTP-programma om het bestand functions.php te downloaden naar je computer. Dit bestand bevindt zich in je theme folder.

Open het bestand met kladblok en plaats de  code hieronder ergens onderaan het bestand. Sla het bestand op en upload het nar je server. Je  vervangt dan het oude bestand met dit aangepaste bestand.

[su_note]function SearchFilter($query) {
if ($query->is_search) {
$query->set(‘post_type’, ‘post’);
}
return $query;
}
add_filter(‘pre_get_posts’,’SearchFilter’);[/su_note]

Bijwerkingen

De code zorgt ervoor dat alleen artikelen worden getoond wanneer een bezoeker een zoekterm invult. De code heeft echter ook een nadeel: hij kan namelijk ook de zoekfunctie van het beheergedeelte beïnvloeden. Wanneer je in het beheergedeelte bepaalde pagina’s wilt zoeken, worden op je ingegeven zoekterm alleen de blogs weergegeven.

Individuele pagina’s uitsluiten

Het kan dus zijn dat je liever een andere manier gebruikt om bepaalde pagina’s uit te sluiten van de zoekfunctie. Hiervoor kun je het beste de plugin Simply Exclude gebruiken. Met deze plugin kun je aangeven welke pagina’s wel en niet mogen worden getoond in de zoekresultaten.