Heb je een back-up van je website zoals deze was, voordat een hacker z’n werk deed, hoera!! Deze kun je gebruiken om een stuk eenvoudiger je hele website weer online te plaatsen. Maar voordat je de back-up gebruik, neem je eerst een aantal maatregelen om te voorkomen dat je een dag later opnieuw geconfronteerd wordt met een gehackte website.

De oorzaak van een gehackte Joomla website, ligt helaas vaak bij de beheerder van de website zelf en het komt heel vaak voor dat de hack heeft plaatsgevonden vanaf de computer van de gebruiker, bijvoorbeeld via een FTP programma.


Dit artikel richt zich op situatie waarin de database niet is aangetast door de hack en er geen SQL-injection heeft plaatsgevonden.


Je gehackte Joomla website herstellen door een back-up terug te plaatsen.

1. Haal je website direct offline

Ook wanneer je gebruik gaat maken van een back-up haal je eerst je website offline. Je voorkomt daarmee dat bezoekers die je website bezoeken mogelijk geïnfecteerd worden door virussen die de hacker in scripts op je website heeft geplaatst en hun weg vinden naar de computer van je bezoeker via de webbrowser.

2. Scan je computer

Mocht je Joomla website zijn gehackt via een virus op je computer, dan heeft het wijzigen van wachtwoorden voor server, hosting of Joomla, weinig zin. Stap 2 is dus jezelf ervan overtuigen dat er geen virussen op je computer staan die (opnieuw) wachtwoorden kunnen stelen.

3. Wachtwoorden vervangen

Wijzig voordat je de back-up terug plaatst eerst de wachtwoorden voor je hosting, FTP, de database en Joomla administrator (als je nog toegang hebt tot de backend).

4. Plaats de back-up terug

Na het wijzigen van je wachtwoorden, kun je de back-up terugplaatsen, maar de website nog niet online zetten. Het is namelijk goed mogelijk dat de hacker zich toegang heeft verschaft tot jouw website via een extensie die je gebruikt en waarvan de ‘zwakke’ bestanden nog steeds op je server staan. Het is dus zaak om eerst na te gaan welke extensies vervangen moeten worden.

5. Updaten en maatregelen nemen

Controleer alle extensies die je in de loop der tijd hebt geïnstalleerd en zorg ervoor dat deze up-to-date zijn. Overweeg extra maatregelen te nemen, waarmee je de veiligheid van je website verhoogt.