De lay-out van een WordPress website, wordt bepaald door het ‘theme‘ dat men kiest. WordPress themes bestaan uit een aantal mappen en bestanden die je op je webserver plaatst. In deze bestanden is codering verwerkt die zorgt voor een goede weergave van de opmaak en structuur van de lay-out.

Wie op zoek is naar een (nieuw) theme voor zijn of haar WP-website, heeft drie mogelijkheden: een gratis theme gebruiken, een theme aanschaffen of een theme op maat laten maken. In dit artikel staan we stil bij de tweede optie: het aanschaffen van een commerciële theme.

Commerciële themes voor WP

Een commercieel theme is een lay-out die door een designer is ontworpen en gecodeerd. De licentie  (het recht om de theme te gebruiken) kan worden aangeschaft en daarmee koop je het recht op gebruik van de theme voor je website. In de praktijk betekent dit dat iedereen het theme kan aanschaffen en gebruiken.

Voordeel van dergelijke themes is dat deze doorgaans zeer goed gecodeerd zijn en vaak jarn mee kunnen. Voor veel themes worden daarnaast updates uitgegeven waarin de functionaliteit van het theme is uitgebreid. Daarnaast bieden ontwikkelaars van WordPress themes meestal hun klanten ondersteuning aan, bijvoorbeeld via een gebruikersforum.

Geen uniek design

Wie een theme aanschaft heeft doorgaans een goed opgebouwde theme, vaak met uitgebreide functionaliteiten. Omdat iedereen theme kan aanschaffen, is er geen sprake van een ‘uniek design’. Pas je het theme niet aan en behoud je de standaardinstellingen, dan is de kans aanwezig dat je websites tegenkomt die er vrijwel hetzelfde uitzien.

In de praktijk zal dit zelden voorkomen, doordat veel webbeheerders hun theme aanpassen aan hun bedrijfskleuren of persoonlijke wensen.

Mag ik een commercieel theme aanpassen?

Ja, dat mag. De licentie die je aanschaft zal duidelijk aangeven dat je de lay-out en eventueel codering van de theme geheel naar eigen inzicht mag aanpassen. Hierbij dien je er echter op te letten dat copyright verwijzingen in de themebestanden niet aangepast mogen worden. Afbeeldingen, links of andere zichtbare verwijzingen naar de themeontwikkelaar mag je altijd aanpassen. Daar heb je immers voor betaald.

Waar vind ik de beste WordPress themes?

Het vinden van een goede commerciële theme begint vaak met een zoektocht via Google. Je wordt dan overladen met een groot aanbod van templateontwikkelaars en terwijl je van de een aar de andere website surft, vraag je jezelf ongetwijfeld af of er niet een makkelijkere manier is. Goed nieuws, want die is er!

Templatemonster

De beste plek om je zoektocht naar een goede commerciele WordPress theme te vinden, is zonder twijfel TemplateMonster.com Deze website biedt honderden WordPress themes aan en biedt daarnaast uitstekende support. TemplateMonster bouwt zelf geen themes, maar biedt ontwikkelaars de mogelijkheid hun themes via de website van Templatemonster te verkopen.

Grote collectie WordPress themes

Dit verkopen is aan strikte regels gebonden. Zo is de templateontwikkelaar verplicht om klanten die hun theme hebben aangeschaft van goede support te voorzien. TemplateMonster is voor veel designers de eerste halte bij het uitzoeken van een geschikte (commerciële) WodPress theme.

Envato

Een andere, vergelijkbare website, is Envato. Ook hier vind je een groot aanbod van onder andere WordPress themes. De website hanteert een vergelijkbare werkwijze: themeontwikkelaars kunnen hun themes aanbieden via het Envato platform en worden ook daar verplicht goede support te verlenen aan de kopers van hun themes.

Beetje onhandig zoekn, maar wel een van de beste aanbieders

Doordat Envato meerdere diensten aanbiedt (bijvoorbeeld logo’s laten ontwikkelen) is Envato een stuk groter dan TemplateMonster. Qua ondersteuning doen beide websites niet onder voor elkaar. Doorgaans is de support snel en volledig.

Het enige nadeel van Envato is dat er geen previews beschikbaar zijn van de themes. Je zult steeds een specifieke pagina moeten bezoeken om de volledige werking van het theme te ontdekken.

Wat is een normale prijs voor een WP-theme

Prijzen voor commerciële themes variëren tussen de 50 en 150 dollar. Bedragen boven de 150 dollar komen ook voor, maar dan heb je het vaak over themes met zeer specifieke functionaliteiten, zoals een ingebouwd forum of een webwinkel.

De hoogte hangt vaak af van de functionaliteit van het theme en de populariteit van de ontwikkelaar. Populaire themeontwikkelaars verkopen hun themes vaak tegen een lager tarief dan minder populaire (of bekende) ontwikkelaars.

Het aanschaffen van een (nieuw) theme voor je WordPress website, kost je altijd wat tijd. Neem die tijd ook en onderzoek alle mogelijkheden van de theme. Heb je bepaalde wensen of vragen, neem dan gerust contact op met de themeontwikkelaar. Zij beantwoorden niet alleen na aanschaf, maar ook zeker voor aankoop graag al je vragen.