Naast affiliatemarketing is deelnemen aan het advertentieprogramma van Google AdSense een goede manier om een extra zakcentje te verdienen via je website of blog.

Google AdSense is een geraffineerd advertentieprogramma, waarmee je een aardig zakcentje kunt verdienen. Wie fanatiek aan het bloggen slaat en veel bezoekers naar zijn of haar blog weet te leiden, kan er zelfs met gemak een paar honderd euro per maand mee verdienen!

Hoe werkt Google AdSense?

Wanneer je besluit om deel te nemen aan het AdSense programma van Google, plaats je een stukje code op je website die Google AdSense vervolgens gebruikt om een advertentie op te vertonen. Het is dus vergelijkbaar met het plaatsen van een banner, alleen kun je niet direct bepalen welke advertenties worden weergegeven.

Hoe wordt bepaald welke advertenties worden weergegeven?

Google bepaalt aan de hand van een aantal factoren wat voor soort advertenties er precies worden weergegeven. Zo wordt er gekeken naar de content van je website in het algemeen, de overige content op je website, maar vooral de content van de pagina waarop de advertentie wordt getoond. Google probeert zo goed als mogelijk de advertenties af te stemmen op het onderwerp van een artikel.

Starten met Google AdSense

Om aan de slag te kunnen met Google AdSense, heb je een Adsense Account nodig, dat je kunt aanmaken via de startpagina van Google Adsense. Heb je al een bestaand Google Account, dan kun je jezelf via je bestaand account aanmelden.

Een advertentie aanmaken

Zodra je een account hebt aangemaakt, kun je gelijk aan de slag om een advertentie aan te maken. Ga hiervoor in je AdSense account naar het tabblad ‘My Ads‘ en klik op ‘New Ad Unit‘. Een nieuw scherm verschijnt vervolgens waar je een naam moet invullen voor je nieuwe advertentie

Je hebt de mogelijkheid uit verschillende advertentieformaten. Google adviseert je om te kiezen voor de responsive optie, waarmee advertenties worden aangepast aan het beeldscherm van je bezoeker.

afmetingen adsense

Je kunt verschillende afmetingen gebruiken

Selecteer een advertentie type

Nadat je de naam hebt ingevuld en een formaat hebt gekozen, wordt je gevraagd of je alleen tekstlinks of ook afbeeldingsadvertenties wilt laten weergeven. Wanneer je beide kiest, heeft Google meer mogelijkheden om advertenties te tonen die aansluiten bij de content van je pagina, dus ik adviseer je beide te gebruiken.

Selecteer een advertentie stijl

Onder stijl kun je de lay-out van de advertentie bepalen. Probeer hier in eerste instantie de kleuren te gebruiken die overeenkomen met je website. Houd er rekening mee dat je de lay-out achteraf niet meer kunt bewerken.

Selecteer desgewenst een kanaal

De optie om een kanaal te selecteren is vooral handig, wanneer je meerdere advertenties wilt plaatsen op je website en de prestaties van verschillende pagina’s of soorten advertenties met elkaar wilt vergelijken. In beginsel kun je echter het gebruik van kanalen achterwege laten.

Kies een back-up optie

Het komt zelden voor, maar mocht AdSense geen geschikte advertentie kunnen vinden om op een specifieke pagina weer te geven, dan kun je hier aangeven wat er moet gebeuren. Je kunt een link naar een banner opgeven of de ruimte laten opvullen door een witte ruimte of een specifieke kleur.

Kopieer de HTML code

Wanneer je de vier boven genoemde opties hebt ingevuld, klik je op ‘Save & get code‘. Een pop-up scherm wordt getoond, waarin je een stukje HTML code vindt die je kunt kopiëren en op je website of blog kunt plaatsen.

adsense code

Zo ziet een AdSense code eruit.

Het plaatsen van de advertentie op je website of blog

De manier waarop je de HTML code op je website kunt verwerken, is een beetje afhankelijk van het beheersysteem dat je gebruikt. In WordPress kun je de code via een widget in een sidebar plaatsen, in Joomla kun je hiervoor een module gebruiken, bijvoorbeeld de Flexi Custom Code module.

Nadat je de code hebt verwerkt op je website, kan het enige tijd duren, voordat de advertentie zichtbaar is. Via het AdSense beheerpaneel kun je de verdiensten van de advertenties bijhouden. Google AdSense zal uitbetalen, zodra het totaal van alle verdiensten boven de 70 euro komt.

Striktadvertentiebeleid

Google AdSense kent een strikt beleid ten aanzien van de manier waarop advertenties worden getoond, op wat voor soort websites ze worden getoond en hoe je als webmaster omgaat met de advertenties. Lees daarom voordat je advertenties plaatst eerst het advertentiebeleid van Google AdSense.

Het niet volgen van het advertentiebeleid, kan ertoe leiden dat je AdSense account wordt geblokkeerd, wat ook direct betekent dat je geen recht meer heb op de verworven inkomsten.

Kwaliteitsrichtlijnen

In de kwaliteitsrichtlijnen van Google AdSense kun je aanbevelingen van Google terugvinden, waarmee Google jouw website beter kan indexeren en optimaal kan bepalen welke advertenties er worden weergegeven op je website.

Wil je extra inkomsten genereren via je website of blog, dan is naast affiliatemarketing, het advertentieprogramma van AdSense een methode die goede kans op succes heeft en makkelijk is te implementeren.