Genoeg mogelijkheden om foto’s voor je website te kopen, maar er bestaan ook websites waar je gratis foto’s kunt downloaden, die je zonder restricties mag gebruiken. In dit artikel een overzicht van websites waar je gratis foto’s en afbeeldingen voor je website kunt downloaden.

De leukste manier om foto’s te gebruiken op je website, is natuurlijk het zelf maken en verwerken van de foto’s, zoals ik hieronder heb gedaan terwijl ik dit artikel schreef. Heb je daar geen tijd voor of gewoon helemaal geen zin in, dan zijn er genoeg websites waar je eenvoudig gratis foto’s kunt downloaden.

Rechten op afbeeldingen

Het recht op het gebruik van afbeeldingen ligt altijd bij de maker van een afbeelding. Zelfs als een foto in opdracht van bijvoorbeeld een reclamebureau is gemaakt (en het bureau de maker van de foto heeft betaald) blijft de fotograaf de rechtmatige eigenaar van de afbeelding.

Creative Commons Licenties

De eigenaar van een afbeelding kan echter toestemming geven om de afbeelding te gebruiken, zonder dat hiervoor nadrukkelijk zijn toestemming wordt gevraagd. In dat geval is er sprake van een afbeelding die valt onder het Creative Commons (CC) recht. Afbeeldingen die onder het CC recht vallen zijn weer te verdelen in categorieën. Soms mag je een afbeelding gebruiken, mits er een verwijzing wordt gemaakt naar de eigenaar van de afbeelding. In andere gevallen is een naamsvermelding niet nodig, maar mag je de afbeeldingen niet bewerken.

Afbeeldingen via Google Images

Het is zo eenvoudig: even naar Google Images, zoekterm intypen en afbeelding downloaden! gegarandeerd dat je op die manier ergens bepaalde copyrights overtreedt. Afbeeldingen die je via Google vindt, kunnen per ongeluk rechtenvrij zijn, maar meestal zijn ze dat niet!

Gebruik Google Images als inspiratie, maar bezoek een van de volgende websites om afbeeldingen te downloaden voor je website:

PixaBay

PixaBay is een vrij nieuwe website en staat bomvol met afbeeldingen dei zo kunt downloaden en bewerken Je kunt zelfs kiezen in welk formaat je de afbeeldingen wilt downloaden. Je kunt een account aanmaken, maar als je gewoon de Captcha invult en op ‘downloaden’ klikt, is het aanmaken van een account niet nodig en wordt de download gelijk gestart!

FLICKR

Flickr is een van de grootste online fotoalbums ter wereld en een zeer waardevolle bron voor het vinden van afbeeldingen die je zonder restricties mag gebruiken op je website. Zorg er wel voor dat je de uitgebreide zoekoptie (Advanced search) gebruikt de optie ‘Only search within Creative Commons licensed’ content aanklikt en eventueel de twee andere opties waarmee je zoekt op afbeeldingen die je commercieel mag gebruiken en afbeeldingen die je mag bewerken.

UNSPLASH

Op de website staat het duidelijk te lezen: ‘Do whatever you want‘. Afbeeldingen die je downloaden via Unsplash mag je zonder enige restrictie op je website gebruiken. Je mag de afbeeldingen geheel naar eigen inzicht bewerken en op je website gebruiken.

PICJUMBO

Ook hier kun je fotos gratis downloaden en gebruiken op je website. Op de PicJumbo website zijn de foto’s zijn handig verdeeld in categorieën en via de ‘Test Drive‘ knop, kun je inspiratie opdoen over hoe je de afbeelding kunt gebruiken op je website. Ook deze afbeeldingen mag je gratis downloaden, bewerken en zelfs gebruiken in commerciële projecten.

MORGUEFILE

Met name door de zeer geavanceerde zoekoptie van MorgueFile, is het vinden van de juiste afbeelding een fluitje van een cent. De website heeft wel veel links naar commerciële aanbieders van foto’s, maar bij elke foto wordt dudielijk aangegeven wat je ermee mag doen. Gebruik alleen de zoektool en negeer de horizontale balk met links naar stock-foto websites.

UNPROFOUND

Uit frustratie over het groeiend aantal commerciele websites die foto’s aanbieden, startte Jim Kunz de website Unprofound. De website is wat ongemakkelijk in gebruik, maar de afbeeldingen zijn zonder restrictie te gebruiken. De website categoriseert foto’s op kleur en biedt een eenvoudige zoekfunctie.

FREEIMAGES

Een website met verschillende combinaties van licenties voor het gebruik van afbeeldingen. Om eenvoudig gratis afbeeldingen te vinden via FreeImages kun je het best de advance search gebruiken en dan de optie ‘Restrictions NO’ selecteren. Je krijgt dan een overzicht van alle gratis afbeeldingen gerelateerd aan je zoekopdracht.

OPENPHOTO

Ook via de website van OpenPhoto kun je heel veel mooie afbeeldingen vinden en download. Afbeeldingen op deze website mogen niet gebruikt worden voor commerciële doeleinden.

FREEMEDIAGOO

Een enorme collectie royalty free foto’s kun je vinden op FreeMediaGoo. De website biedt voldoende mogelijkheden om snel foto’s te vinden en het downloaden gaat super gemakkelijk!. Je mag de foto’s niet gebruiken voor commerciële doeleinden.