Wanneer je een artikel, menulink of module verwijdert, verdwijnt deze niet direct uit het systeem. Je hebt altijd nog de mogelijkheid om deze te herstellen. Dit kun je doen door in de prullenbak het artikel dat je wilt herstellen weer te publiceren.

Niet alles kan teruggevonden worden in een prullenbak en in dit artikel lees je wat wel en niet hersteld kan worden en hoe je dit kunt doen.

Welke onderdelen hebben geen prullenbak?

Extensies die je via extensiebehee de-installeert, zullen definitief verdwenen zijn van je systeem. Als dit per ongeluk is gebeurd, dan zul je ze opnieuw moeten installeren. Dit geldt voor alle extensies die via extensiebeheer verwijdert (templates, plugins, modules, taalbestanden en componenten)

Ook menu’s en gebruikersaccounts, kennen geen prullenbak. Zodra je een menu verwijdert, zal het hele menu, inclusief menulinks direct uit het systeem verdwenen zijn. Hetzelfde geldt dus ook voor accounts van gebruikers.

Welke onderdelen hebben wel een prullenbak en waar vind je die?

Artikelen, modules, menulinks en categorieën hebben een prullenbak. Wanneer je een van deze verwijdert, wordt het item automatisch op gedepububliceerd gezet. Terughalen van een item kan door deze weer te publiceren, vanuit de prullenbak.

Prullenbak voor artikelen

Om een artikel dat je naar de prullenbak hebt verezen, terug te halen, ga je in de backend van Joomla naar Inhoud > Artikelen. Je ziet dan naast de zoekbox een knop ‘Zoekmiddelen‘.

Wanneer je daar op klikt, verschijnen er verschillende drop-downmenu’s. Klik op de meest linkse optie: ‘Selecteer Status‘ en vervolgens op ‘Verplaatst naar de prullenbak‘.

Je krijgt nu alle artikelen te zien die in de prullenbak staan. Zoek het artikel dat je wilt herstellen en klik vervolgens op het prullenbak icoontje om het artikel weer te publiceren of open het artikel en geef het artikel de status ‘Gedepubliceerd’ als je niet direct wilt dat het artikel weer op je website zichtbaar wordt.

Voor het herstellen van categorieën is de handelswijze gelijk aan de manier waarop je artikelen herstelt.

Prullenbak voor menulinks

Heb je per ongeluk een menulink verwijdert en wil je deze herstellen, dan is de werkwijze hetzelfde. Ga hiervoor naar het menu waarin de menulink zich bevindt en klik op de knop ‘Zoekmiddelen’. Kies voor ‘Verplaatst naar prullenbak’ en de menulink zal verschijnen. Ook hier kun je er voor kiezen deze eerst te openen en hem de status gedepubliceerd geven of je kunt de menulink direct weer activeren.

Prullenbakken voor modules

Om een module te herstellen, is geen knop ‘Zoekmiddelen’ beschikbaar, maar vind je aan de linkerkant van de pagina een filter met verschillende mogelijkheden. Selecteer onder ‘Status’ de opties verplaatst naar de prullenbak , zoek de module die je wilt herstellen en publiceer deze.

Ruim zo nu en dan de prullenbakken op

Het is een goede gewoonte om zo af en toe de prullenbakken definitief leeg te maken. Hiervoor volg je dezelfde procedure (Knop zoekmiddelen > Status: Verplaatst naar prullenbak), alleen vink je dan alle artikelen, categorieën, menulinks of modules aan en gebruik je de knop ‘Prullenbak legen’ om alles definitief van je systeem te verwijderen.