[vc_row][vc_column][vc_column_text]Teksten op je website vertalen zich doorgaans naar het doel dat je met je website voor ogen hebt. Een website waar wat te koop is zal woorden en teksten gebruiken die de verkoop stimuleert. Een informatieve website houdt het zakelijk en een blog fladdert doorgaans van zakelijk naar losjes en alles wat daar tussen ligt. .

Die teksten kun je natuurlijk zelf schrijven, maar je kunt er ook voor kiezen op zoek te gaan naar niemand die dat voor je doet. Daarbij  kom je ongetwijfeld allerlei termen tegen waarbij je je afvragt naar wat voor soort tekstschrijver je eigenlijk op zoek bent. In dit artikel kijken we wat voor soort schrijvers er zijn en waar je ze kunt vinden.

Wie op zoek gaat naar een tekstschrijver, kan kiezen uit een scala van tekstschrijvers, copywriters en bloggers. Maar wat heeft elk type schrijver (of beter gezegd; de teksten die ze schrijven) je nu eigenlijk te bieden?

Content schrijver (tekstschrijvers)

Tekstschrijvers schrijven teksten, dat mag duidelijk zijn. De Engelse term ‘content writing‘ komt voort uit de enorme vraag naar tekstschrijvers voor online media, zoals websites en social media. Immers een tekst voor een website, is iets anders dan een tekst voor een kinderboek schrijven.

Tekstschrijvers hebben vaak hun eigen specialisme, bijvoorbeeld

  • Humoristische teksten
  • Informatieve teksten
  • Scenario’s
  • Liedjes
  • Romans, stripverhalen, gedichten
  • Reclame

Voor websites geldt, dat er tekstschrijvers zijn die zich naast hun specialisme verder verdiept hebben in het schrijven van teksten voor websites. Bij het schrijven van hun tekst doen zij tevens onderzoek naar hoe die tekst het kan bijdragen aan een goede vindbaarheid van een website via zoekmachines.

Wil je dat je website goed gevonden wordt in zoekmachines en is daarbij geen sprake van een commercieel doeleinde, dan ga je op zoek naar een SEO-schrijver 

Copywriters

Een copywriter is een tekstschrijver die zich heeft gespecialiseerd in het schrijven van commerciële teksten. Hij of zij schrijft teksten met als doel de lezer over te halen iets te doen of iets te kopen.

Banners, advertorials, landingspagina’s, nieuwsbrieven, flyers en advertenties zijn voorbeelden van teksten die door een copywriter worden verzorgd.

Copywriters die zich vooral bezig houden met het schrijven van online teksten zorgen er tevens voor dat hun tekst bijdraagt aan een goede vindbaarheid van de website in zoekmachines.

Wil je dat je website goed gevonden wordt en hebben de teksten een commercieel doeleinde, dan ga je bij voorkeur  op zoek naar een SEO-copywriter.

Bloggers

Bloggers zijn ook tekstschrijvers, maar zien zich minder genoodzaakt om zich aan gevestigde regels te houden. De opmaak van een blogtekst is anders en de zinsbouw wijkt vaak af. Wat blogger gemeen hebben, is dat zij zich willen onderscheiden van andere bloggers.

De informatie die door bloggers wordt gegeven kan net zo waardevol zijn als teksten die door tekstschrijvers is geschreven. Kenmerkend voor een blogger, is het delen van eigen ervaringen.

Een slimme blogger zal zich absoluut afvragen hoe hij zijn teksten beter vindbaar kan maken in zoekmachines en doet daar ook onderzoek naar. Die slimme blogger is tevens copywriter, al hij of zij het stukje marketing subtiel verpakken in de tekst.

Ben je op zoek naar iemand die een herkenbare schrijfstijl heeft, weet hoe een tekst goed gevonden wordt in zoekmachines en die ook nog eens op een subtiele manier producten aan de man kan brengen, dan ben je op zoek naar een SEO-blogger.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1544521826510{margin-top: -35px !important;border-top-width: 1px !important;border-right-width: 1px !important;border-bottom-width: 1px !important;border-left-width: 1px !important;background-color: #f5f5f5 !important;border-left-color: #afafaf !important;border-left-style: solid !important;border-right-color: #afafaf !important;border-right-style: solid !important;border-top-color: #afafaf !important;border-top-style: solid !important;border-bottom-color: #afafaf !important;border-bottom-style: solid !important;}”][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Liever zelf schrijven?

Dan is het boek ‘Maak ze gek‘ van Aartjan van Erkel een absolute aanrader. Op een directe, humoristische en soms zelfs choquerende manier beschrijft hij waar het om draait, hoe het draait en vooral wat de valkuilen zijn.

Kopen via Bol.com[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_hoverbox image=”20943″ primary_title=”” primary_title_use_theme_fonts=”yes” hover_title=”MAAK ZE GEK!” hover_title_font_container=”color:%23ffffff” hover_title_use_theme_fonts=”yes” hover_background_color=”custom” hover_btn_title=”Bekijk het boek” use_custom_fonts_primary_title=”true” use_custom_fonts_hover_title=”true” hover_add_button=”true” hover_btn_link=”url:https%3A%2F%2Fnl.linkedin.com%2Fin%2Faartjanvanerkel|title:Maak%20ze%20Gek!|target:%20_blank|” hover_custom_background=”#353866″]Wie zelf aan de slag gaat met schrijven, begint met dit boek![/vc_hoverbox][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1544521771704{margin-top: -35px !important;}”][vc_column][vc_column_text]

Waar vind je een tekstschrijver?

Voordat je actief op zoek gaat naar een tekstschrijver, vraag jezelf dus goed af wat voor soort tekstschrijver je zoekt. Is die vraag beantwoord, dan weet je waar je op kunt letten tijdens je zoektocht naar een schrijver voor je webteksten.

Die zoektocht begint vaak gewoon op Google en daar kom je vooral websites van tekstbureau’s en website van individuele professionele tekstschrijvers tegen.

Individuele schrijvers

Iedereen kan schrijven, dus jezelf tekstschrijver noemen, is zo gebeurd! Er is goed geld te verdienen met het schrijven van teksten en de markt is daarom bezaaid met beunhazen die een graantje mee willen pikken.

Het hebben van een eigen website waar tekstschrijvers hun letterkundige hoogstandjes aanbieden, is een eerste indicatie dat je met een serieuze schrijver te maken hebt. Op die website presenteert de schrijver zichzelf en zijn kunstjes en een goede tekstschrijver zal zich hierbij zeker direct weten te onderscheiden.

Kom je op een website terecht, waarbij je na  het lezen van wat tekst denk: ‘Jeetje, wat lekker geschreven!’, dan zou ik zeker even contact opnemen en kijken of de schrijfstijl in de reactie van de schrijver terug te vinden is.

Tekstbureau’s

Op een website zullen doorgaans verschillende soorten teksten te vinden zijn. Een blog is vaak wat losser geschreven, terwijl de algemene voorwaarden doorgaans erg zakelijk zijn opgesteld. Een landingspagina heeft tot doel je bezoekers over te halen iets te kopen of te doen en je contactpagina heeft vooral een informatieve inhoud.

Hiervoor kun je op zoek gaan naar een all-round schrijver. Die komen niet in grote getallen en zijn ook zeker niet goedkoop. Een tekstbureau is dan waarschijnlijk een betere en meer voordelige optie. Zij hebben vaak verschillende schrijvers in dienst die elk een stukje van hun website voor rekening kunnen nemen.

Freelancer.nl

Op deze website vindt je een groot aanbod aan tekstschrijvers. Voordeel hierbij is dat je een klein beetje garantie wordt geboden, doordat de website een actieve controle uitvoert op de professionele handel en wandel van de schrijver in kwestie.

Freelancer.nl

Dat zal weinig zeggen over het uiteindelijke werk dat hij of zij oplevert, maar beschermt je wel enigszins tegen beunhazen die je die bijvoorbeeld via websites als Marktplaats.nl of verschillende webmasterfora tegenkomt.

Hobbyisten

Sommige mensen houden van voetbal en anderen schrijven liever een leuk verhaal. Nederland heeft genoeg talent rondlopen en het is best de moeite waard om eens te kijken of je niet gewoon een goede hobbyist met schrijftalent kunt vinden. Op webmasterfora zoals Sitedeals.nl bieden veel hobbyisten hun kunsten als schrijver aan.  Tarieven lopen daar sterk uiteen en meestal is er wel te onderhandelen over de prijs.

Kijk ook zeker eens om je heen! Wellicht bevindt zich in je vriendenkring of familie wel iemand die uitblinkt in het schrijven van teksten.

Heb je een goede hobbyist gevonden, dan kun je er eventueel voor kiezen de teksten nog even te laten redigeren door een professional. Je hebt jezelf dan wat geld bespaart en wellicht iemand anders aan een nieuwe carrière geholpen.

Beunhazen

Zoals gezegd: die zijn er genoeg en kunnen absoluut meer schade aanrichten dan je zou vermoeden. Afgezien van het feit dat beunhazen vak geen verstand van zaken hebben, nemen zij het ook niet zo nauw met de bijna heilige  voorwaarden die stilzwijgend gelden in schrijversland, bijvoorbeeld door:

  • Jou op te zadelen met teksten van andere websites, wat een ban kan opleveren van Google;
  • Teksten te kopiëren van andere websites en deze wat te husselen. Stukjes tekst worden gewijzigd of verplaatst, waardoor de tekst anders lijkt, maar de basis van andere websites komt. Ook dan kan je website een Google ban opleveren;
  • Jouw opdracht uitbesteden aan een professionele tekstschrijver en vervolgens monsterbedragen rekenen.
  • Teksten vertalen uit een andere taal. Dit zal niet direct tot een Google-ban leiden, maar is natuurlijk niet netjes en daarnaast slaan slecht vertaalde artikelen meestal de plank volledig mis.

Waar let je op bij het kiezen van een tekstschrijver?

Wie zichzelf tekstschrijver noemt, heeft meestal een eigen website, een portfolio, wat referenties en (talenten uitgezonderd) meestal ook een of andere opleiding gevolgd waarbij specifieke schrijfvaardigheden worden geoefend. Als potentiële opdrachtgever doe je er verstandig aan dat in gedachte te houden.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]