Een blog integreren in je bestaande Joomla website, is niet al te ingewikkeld. Je dient hiervoor op zijn minst één categorie aan te maken en één menulink. Optioneel kun je in je blog een extra menu plaatsen, waarin je een link maakt naar elke categorie binnen je blog.

Een blog integreren in je bestaande Joomla website, is niet al te ingewikkeld. Je dient hiervoor op zijn minst één categorie aan te maken en één menulink. Optioneel kun je in je blog een extra menu plaatsen, waarin je een link maakt naar elke categorie binnen je blog.

Het is aan te bevelen je artikelen te verdelen over meerdere categorieën en daarom gebruik ik in deze tutorial vijf verschillende categorieën.

Stap 1 Het aanmaken van categorieën

Ga in de backend van Joomla naar ‘Inhoud > Categorieën’ en klik op ‘Nieuw‘. Noem de categorie ‘Blog‘ en sla deze op.

nieuwe categorie

Een nieuwe categorie aanmaken

Je ziet nu de categorie blog in het overzicht van categorieën staan. Klik op ‘Nieuw‘ zodat je een tweede categorie kunt aanmaken. Deze categorie wordt een subcategorie van de hoofdcategorie ‘Blog‘. Geef de subcategorie een naam en ‘hang’ deze subcategorie onder de hoofdcategorie ‘Blog‘.

Dit doe je door aan de rechterkant van de pagina, onder ‘Categorie‘ de optie Blog te kiezen. Herhaal deze handeling voor elke subcategorie dat je aanmaakt.

hoofdcategorie

Selecteer de hoofdcategorie

Stap 2 Het aanmaken van een menulink

Ga naar het menu waarin je de link naar het blog wilt verwerken. In dit voorbeeld gebruik ik even het hoofdmenu.  Klik op ‘Nieuw‘ om een nieuwe menulink aan te maken. Selecteer bij menu-itemtype de optie  ‘Artikelen > Categorieblog‘. Geef de menulink een naam en Selecteer bij ‘Kies en categorie‘ de hoofdcategorie ‘Blog‘.

Je kunt de menulink al opslaan, maar nog even niet sluiten. Volgende stap is namelijk het instellen van een aantal menulink-opties.

Stap 3 Instellen van de blogpagina

In de menulink zijn via tabbladen een groot aantal instellingen beschikbaar. Je kunt in beginsel de standaard opties laten staan, met uitzondering van de volgende aanbevelingen:

Tabblad Blogweergave

Hier stel je in op welke wijze je blog en de artikelen worden weergegeven. Begin met het instellen van het aantal artikelen dat je op je blog wilt tonen. Kies bijvoorbeeld voor 1 hoofdartikel en 4  intro-artikelen, waardoor er in totaal 5 artikelen op je blog te zie zijn.  Hoofdartikelen worden in sommige templates anders opgemaakt dan intro-artikelen en vandaar dat je hier twee keuzes heb.

Vul vervolgens het aantal kolommen in dat je wilt gebruiken, waarbij ik je aanraad in het begin gewoon 1 kolom aan te houden.

Wanneer je vervolgens bij ‘Links‘ het getal 5 intypt, dan verschijnen er aan het eind van de pagina 5 links naar eerdere artikelen.

Niet vergeten!

Selecteer achter de optie ‘Inclusief subcategorieën’, de optie ‘Alle‘. Doe je dit niet, dan zullen alleen de categorienamen verschijnen en niet de artikelen zelf.

De overige opties op dit tabblad bepalen in welke volgorde je artikelen wilt weergeven. Wanneer je deze onberoerd laat, zal het nieuwste artikel als eerst bovenaan de pagina verschijnen. Ik adviseer je dit voorlopig aan te houden.

Tabblad Opties

Hier bepaal je welke informatie en functies bij het artikel worden weergegeven. Zelf beperk ik mij doorgaans tot het tonen van de (sub)categorie en de datum waarop het artikel is gepubliceerd.

Tabblad Categorie

Hier bepaal je uit welke subcategorieën Joomla de artikelen vandaan haalt en hoe deze worden weergegeven. Selecteer bij subcategorie niveaus ‘Alle‘, zodat alle artikelen verschijnen op je blog. Laat de overige instellingen even staan en stel deze bij zodra je blog groeit en je kunt nagaan wat al die instellingen doen.

Heb je dit gedaan, dan ben je klaar om artikelen te schrijven en deze toe te voegen aan je blog. Mocht je hierover nog vragen hebben, neem dan gerust even contact met me op, ik help je graag verder op weg.