Wanneer een bezoeker je website bezoekt, haalt de browser razendsnel uit allerlei bestanden de nodige informatie.  Die informatie bestaat bijvoorbeeld uit PHP-code. Nadat de browser alle benodigde codes heeft verzameld, krijgt de bezoeker een complete webpagina te zien.

Op die webpagina is meestal niet alleen iets te zien. Meestal vind je bepaalde effecten of zou het fijn zijn dat bezoekers bepaalde acties kunnen ondernemen: iets kopen of een offerte aanvragen.

PHP staat voor Hypertext Protocal en is een scripttaal dat gebruikt wordt om dynamische pagina te maken. Zonder PHP een webpagina maken kan, maar dit zal dan een statische pagina zijn, dus met alleen tekst en afbeeldingen.

Wil je een mooie slideshow op je website, een inschrijfformulier voor de nieuwsbrief of een contactformulier, dan wordt hiervoor PHP-code in combinatie met HTML gebruikt.

Niet te achterhalen

Wanneer een website geheel bestaat uit HTML-code, dan is makkelijk te achterhalen welke code is gebruikt om de pagina op te bouwen.

PHP-code draait vanaf de webserver en voor bezoekers is het niet mogelijk om te achterhalen welke PHP-code is gebruikt om bepaalde zaken op je website te regelen.