Een sidebar hoort aan de linkerkant van een website te staan, althans dat was tot een aantal jaar geleden, de algemene gedachte. Tegenwoordig zie je steeds vaker dat extra elementen zoals een inschrijfbox voor de nieuwsbrief, een extra menu of banners juist aan de rechterzijde verschijnen.

Wat is beter: sidebar links of rechts?

Om die vraag te kunnen beantwoorden, zul je rekening moeten houden met een aantal gebruiken die je bezoeker onbewust volgen. Hierbij gaan we er vanuit dat we het hebben over een Left To Right website, ofwel websites in een taal die van links naar rechts wordt gelezen.

[su_service title=”Sidebar Links of Rechts?” icon=”icon: question” icon_color=”#b11414″ size=”24″]De beste positie van de sidebar hangt af van de taalrichting, het doel van je website en de vraag welke content belangrijker is: die van de sidebar of de tekst op de pagina.[/su_service]

Taal en leesrichting

We lezen van links naar rechts en dus scannen we een website ook van links naar rechts. Dit doen we doorgaans in een F vorm, waarbij we ons in eerste instantie vooral lijken de richten op het midden van het scherm.

Doordat de gemiddelde lezer het F-patroon volgt, is het meer aannemelijk dat hierbij de linker sidebar meer zal opvallen dan de rechter sidebar. De vraag is in hoeverre dit het doel van je website of pagina dient.

Het doel van je website of pagina

Wanneer het op je website draait om de content van een pagina, wil je waarschijnlijk daar ook de nadruk op leggen. Een sidebar aan de rechterzijde staat in dit geval meer ten dienste van je website. Bezoekers lezen eerst de content en komen daarna bij de rechter sidebar terecht.

Een sidebar aan de linkerzijde zou de aandacht van de content afleiden. In het ergste geval volgt een bezoeker gelijk een link uit de sidebar zonder dat hij of zij de tekst heeft gelezen.

Het draait toch altijd om de content?

Nee, niet altijd! Er zijn namelijk ook veel websites die inkomsten genereren via bijvoorbeeld advertentieprogramma’s, zoals bijvoorbeeld AdSense.

Bij dergelijke websites is de content belangrijk, maar nog belangrijk is dat bezoekers de advertentie volgen. Een sidebar aan de linkerkant is (blijkt ook uit onderzoek) is in die gevallen iets effectiever dan een sidebar aan de rechterzijde van je website.
[bctt tweet=”Wat is de beste positie voor een sidebar: links of toch maar rechts?” username=””]

Waarom veel websites kiezen voor een rechter sidebar

Naast genoemde voor- en nadelen is er een andere belangrijke reden waarom steeds meer websites een rechter sidebar hebben.Wanneer je website responsive is, en dat zou anno vandaag echt het geval moeten zijn, dan wordt de inhoud van een linker sidebar voor de tekst op de pagina weergegeven. Wordt er een rechter sidebar gebruikt, dan verschijnt de content onder de tekst.

Wie de content voorrang geeft op de inhoud van een sidebar kiest om die reden meestal voor een sidebar aan de rechterkant van de pagina.