Wordpres en Joomla zijn twee uitstekende voorbeelden van een Content Marketing Systeem (CMS). Een CMS is een stukje software dat je installeert op een server (of je computer) en waarmee je zonder kennis van programmeren, een complete en professionele websites kunt bouwen.

Naar schatting is ruim 35% van alle websites wereldwijd gebouwd met Joomla of WordPress. Het aantal websites dat in totaal met een of ander CMS is gebouwd, ligt rond de 80%.

Content Management Systemen danken hun populariteit aan het gemak waarmee zelfs de meest onervaren gebruiker toch in staat is een degelijke website te bouwen.

[su_service title=”Content Management Systeem” icon=”icon: question” icon_color=”#b11414″ size=”24″]Software die je installeert op je webserver of computer en waarmee je zonder programmeerkennis, toch een degelijk website kunt opbouwen.[/su_service]

Je hebt geen kennis van ingewikkelde codes nodig en kunt werkelijk allerlei functionaliteiten probleemloos integreren.

Hoe werkt zo’n Content Management Systeem?

Een CMS bestaat altijd uit twee delen: een beheergedeelte en een bezoekersgedeelte (de website). Via het beheergedeelte bepaal je de inhoud en de lay-out van je website.

Alles dat je nodig hebt om met het beheergedeelte te kunnen werken, staat al klaar. Je hoeft niets te programmeren of coderen en kunt bij wijze van spreken met een paar klikken van je muis een website online zetten.

Wie ontwikkelt zo’n CMS?

Joomla en WordPress zijn beide Open Source software en in beide gevallen is de software ontwikkeld door een team van vrijwilligers. Deze vrijwilligers worden vaak ondersteund door een community van gebruikers en op basis van hun ervaringen en feedback wordt het CMS verder ontwikkeld.

Wat is er mis met een ouderwetse HTML website?

Eh, in een woord? ALLES!

Een website  waar geen beheergedeelte achter zit en geheel opgebouwd is uit losse HTML-pagina’s is niet meer van deze tijd.

Het is enorm tijdrovend en heeft als grootste nadeel dat je wijzigingen niet door de hele website worden doorgevoerd. Wil je ‘even’ de kleurstelling van je website aanpassen, danzul je hiervoor elke pagina van je website aan moeten bewerken.

Met een CMS is het maken van aanpassingen veel eenvoudiger en wijzigingen worden ook in een keer op de hele website heen doorgevoerd.
[bctt tweet=”Heb jij nog steeds zo’n ouderwetse HTML website? Lees hier het alternatief van de moderne wereld!” username=””]

Een HTML website is niet meer van deze tijd en je zult van goede huize moeten komen om ervoor te zorgen dat zo’n website ook op mobiele toestellen goed wordt weergegeven. Dat vereist een stevige kennis van HTML en PHP, maar ook andere programmeertalen zoals bijvoorbeeld JQuery en Javascript.

Welk CMS past het best bij mijn wensen?

Zoals gezegd zijn Joomla en WordPress de twee meest gebruikte systemen en daar zijn goede redenen voor. Op deze pagina lees je de belangrijkste verschillen en overeenkomst tussen WordPress en Joomla.

Zeker weten dat deze je helpen bij het kiezen van het CMS dat het best aansluit op jouw wensen en mogelijkheden.