Met een pagebuilder heb je de mogelijkheid om van boven naar beneden een complete pagina in WordPress op te bouwen. Door gebruik te maken van verschillende blokken, bepaal je helemaal zelf hoe een pagina wordt ingedeeld. Door een pagebuilder te gebruiken, ontstaat de mogelijkheid elementen op je pagina te verwerken.
Pagebuilders komen in twee vormen: als losse plugin die je in combinatie met elk willekeurig theme kunt gebruiken en ingebouwde pagebuilders. Mijn voorkeur gaat uit naar de losse plugin die in elk theme te gebruiken is. Komt er een moment dat ik het theme wil wijzigen, dan loop ik niet het risico dat ik pagina’s waar ik de ingebouwde pagebuilder heb gebruikt, opnieuw moet opbouwen.
Het principe van een pagebuilder
Zoals gezegd kun je met een pagebuilder een pagina helemaal naar eigen inzicht opbouwen. Je kunt bijvoorbeeld kolommen gebruiken en deze van verschillende inhoud voorzien. Hieronder zie je een screenshot van de opbouw van de voorpagina van WEBSE.nl (zoals deze op moment van schrijven is)
Zoals je op de afbeelding kunt zien, begint de pagina met de Nivoslider, gevolgd door vier milestone (mijlpaal) blokken. Vervolegs worden twee kolommen gebruikt om de linker en rechterkant van de pagina op te bouwen. Hierbij is de rechterkolom weer verdeeld in twee kleinere kolommen. Op de website ziet dat er dan zo uit:
Wat voor elementen zijn te gebruiken?
Wat voor elementen je kunt gebruiken, verschilt per pagebuilder. Ingebouwde pagebuilders bevatten vaak elementen die specifiek voor de bijbehorende theme zijn gemaakt. Toch zijn er een aantal elementen die in vrijwel elk pagebuilder te vinden zijn:
- Kolommen – voor het verdelen van je pagina in 2,3 of meer kolommen;
- Tekstelement – voor het verwerken van normale tekst;
- HTML – voor het verwerken van HTML-code;
- Blogelementen – voor het vertonen van een of meerdere berichten;
- Knoppen en afbeeldingen – voor het plaatsen van call-to-actions of foto’s;
- Koppen – voor het weergeven van kopteksten met specifieke opmaak.
In de meeste pagebuilders zijn veel meer elementen verwerkt. Hierbij kun je denken aan elementen voor het weergeven van Google Maps, icons, grafische elementen, formulieren, tabellen, social media enzovoorts.
Een goede pagebuilder vinden
Er zijn enkele gratis pagebuilders te vinden die de basiselementen bieden. Zo is de pagebuilder van SiteOrigin een leuke plugin om eens mee te experimenteren. Commerciële pagebuilders bieden veel meer elementen, die vaak ook nog uitgebreide instellingen hebben voor het opmaken van een element.
De meest populaire pagebuilder is zonder twijfel de WP Bakery Visual Composer. Deze plugin biedt enorm veel standaard elementen en kan desgewenst zelfs worden uitgebreid met extra elementen. Het ding kost 34 dollar en kan worden aangeschaft via EnvatoMarket. Naast de plugin ontvang je levenslang updates van de plugin, wat toch wel erg handig en verstandig is.