Officieel komt Joomla 4 pas aan het eind van 2018 uit, maar aangezien de Alpha en Beta-versies eerder zijn uitgebracht, kan het ook zijn, dat Joomla 4 al halverwege dit jaar wordt uitgebracht. Joomla 4 komt met een hele reeks verbeteringen, een nieuwe lay-out voor de backend en zal alleen nog werken in combinatie met PHP 7.

Wat doet PHP?

PHP is een scripttaal die ervoor zorgt dat pagina’s dynamisch kunnen worden weergegeven. Zonder PHP zou je website  een verzameling statische pagina’s zijn. Daarnaast zorgt PHP ervoor dat bepaalde functies worden uitgevoerd. Wanneer iemand bijvoorbeeld een formulier op je website invult, controleert een PHP script of alle gegevens wel volgens bepaalde regels wordt ingevuld.

Verschillende versies

Net als software wordt ook PHP zo nu en dan bijgewerkt. Bepaalde scripttekens komen te vervallen en er wordt nieuwe code toegevoegd. Dat gebeurd niet heel regelmatig, maar zo eens in de paar jaar.  De meest recente versie is PHP  7 en hiervan zijn al verschillende aanpassingen (updates) uitgebracht.

De meest gebruikte PHP versie is echter 5.6 en deze versie wordt tot eind 2018 ondersteund. Daarna worden er geen updates meer voor PHP 5.6 uitgebracht.

Joomla en PHP 7

Tot nu toe was het Joomla CMS zowel compatible met PHP 5.6 als PHP 7. Dat zal gaan veranderen, wanneer Joomla 4 wordt uitgebracht. Die versie zal namelijk alleen nog compatible zijn met PHP 7 en niet meer werken op lagere versies.

Het is belangrijk dat bij het omschakelen van Joomla 3.x.x naar Joomla 4 de PHP versie op je server is aangepast naar PHP 7. Dat kun je bij veel hostingbedrijven zelf regelen en bij sommigen moet je dit even laten doen via de helpdesk.

Wanneer omschakelen?

Heb je jouw website jaren geleden gebouwd of laten bouwen, dan zul je voorzichtig moeten zijn met omschakelen. Oude versies van Joomla, zullen niet werken op PHP 7. In dat geval dien je dus eerst je website te updaten naar de laatste Joomla versie, voordat je de PHP aanpast.

Draait je website op Joomla 3, dan kun je het best zo snel als mogelijk de omschakeling maken.

Kan ik de oude PHP versie blijven gebruiken?

Veel hostingbedrijven zullen hun klanten de keus geven om oude PHP versies te blijven gebruiken. Omschakelen kan er namelijk toe leiden dat websites niet meer werken en dat er kosten gemaakt moeten worden om de website te upgraden. Dit is echter geen veilige situatie!

Net als software, is ook PHP gevoelig voor hacks en wanneer er geen updates meer worden uitgebracht voor de oudere PHP versies, neemt de kans toe dat kwaadwillende de verouderde code gebruiken om toegang tot de website of server te krijgen.

Hoe zit het met de hosting via WEBSE.nl

Op de servers van WEBSE zijn momenteel zowel de oude 5.6 als de nieuwe PHP 7 versie beschikbaar. Dit blijft zo tot eind 2018. Daarna zal uitsluitend PHP 7 worden gebruikt.

Klanten die een ACTIVE supportabonnement hebben, worden begeleid bij het omschakelen naar PHP 7. Zo wordt onder meer nagegaan of alle extensies, inclusief de template, geschikt zijn voor de omschakeling naar PHP 7.