Joomla is, in tegenstelling tot wat soms wel eens wordt gezegd, een zeer veilig Content Management Systeem. Toch komt het regelmatig voor dat Joomla websites worden gehackt of door spambots worden vervuild met spamberichten en Brute Force Attacks. In de meeste gevallen, betreft het een Joomla website die door de eigenaar niet up-to-date is gehouden of worden er zwakke wachtwoorden gebruikt.

Een van de aanbevolen beveiligingsopties voor het beveiligen van je Joomla website, is het beveiligen van de backend (het admingedeelte) van Joomla. Door het beheergedeelte af te schermen met een wachtwoord, zorg je ervoor dat kwaadwillenden de inlogpagina van het beheergedeelte niet kunnen bereiken.

In dit tutorial wordt beschreven hoe je het beheergedeelte van je Joomla website kunt afschermen, zodat deze niet bereikbaar is voor spammers en hackers.

Admin Tools

Er bestaan verschillende manieren om dit te bereiken. Wie handig is met codes, kan het .htaccessbestand gebruiken om de admin te beveiligen, maar je kunt hiervoor ook een component gebruiken, zoals Akeeba Tools.

Akeeba tools biedt niet alleen de mogelijkheid de backend te beveiligen, maar heeft nog een aantal andere functies die je kunt gebruiken om Joomla opgeruimd en veilig te houden. Het installeren van Akeeba Tools levert dus meerdere voordelen op.

Klik hier om Admin Tools te downloaden via de website van de ontwikkelaar en installeer het component via Joomla extensiebeheer. Dit zal doorgaans geen enkel probleem opleveren.
 

 Administrator afschermen

Nadat je Admin Tools hebt geïnstalleerd, open je het component door te gaan naar Componenten > Admin Tools. Op het dashboard zie je gelijk onder het kopje ‘Security‘ de optie ‘Password protect Administrator‘.

Selecteer deze optie en vul in het scherm dat je vervolgens te zien krijgt een gebruikersnaam en wachtwoord in. Kies hier een naam en wachtwoord dat afwijkt van je normale inloggegevens. Gebruik je dezelfde logingegevens als je administrator account,dan heeft het afschermen weinig zin.

De backend van je Joomla website is nu extra beveiligd. Zelfs mensen die jouw gebruikersgegevens kennen, zullen niet kunnen inloggen, omdat ze niet bij het inlogscherm kunnen.