Joomla biedt de mogelijkheid om via de frontend van je website snel en eenvoudig modules en artikelen aan te passen. Handig als je bij het bekijken van je website een typefout ontdekt of wanneer je bepaalde informatie wilt updaten.

Om gebruik te kunnen maken van de mogelijkheid om artikelen en modules via de frontend aan te passen, moet je als super-admin ingelogd zijn op de frontend van je website. Hiervoor zul je dus even een inlogmogelijkheid moeten creëren.

Inloggen op de frontend van je website

Heb je al een inlogmodule op je website gepubliceerd, dan kun je daarmee eenvoudig inloggen en aanpassingen doen. Heb je nog geen inlogmodule op je website, dan kun je wellicht beter een inlogpagina aanmaken. Hierbij kun je er zelfs voor kiezen om deze pagina niet te tonen aan ‘gewone’ bezoekers. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van een schaduwmenu.

Wat is een schaduwmenu?

Een schaduwmenu is gewoon een menu die je aanmaakt via menubeheer, maar waarvoor je geen module gebruikt om het menu te tonen op je website. De links in dat schaduwmenu zijn echter wel te bereiken door de URL in te typen in de adresbalk. Je maakt dus gewoon een nieuw menu aan, noemt dit ‘schaduwmenu’ en alle links die je niet zichtbaar op je website wilt hebben, maar wel beschikbaar wilt hebben, plaats je in het schaduwmenu.

Stap voor stap

Hieronder de stappen die je kunt nemen om eerst een schaduwmenu te maken en daar vervolgens een inlogpagina aan te hangen.

  1. Ga in de backend van Joomla naar ‘Menu’s‘ en klik op ‘Nieuw‘. Noem het menu ‘schaduwmenu‘ en klik op opslaan.
  2. Ga vervolgens naar ‘Menu’s > Schaduwmenu‘ en klik op ‘Nieuw‘ zodat je een nieuwe link kunt aanmaken
  3. Klik achter ‘menu-itemtype‘ op ‘selecteer‘, waarna een pop-up wordt geopend;
  4. Selecteer onder het kopje ‘Gebruikersbeheer‘ de optie ‘Inlogformulier‘ en geef de menulink een naam, bijvoorbeeld ‘beheer‘;

De menulink om in te loggen is nu gemaakt. Open in een nieuw tabblad van je browser je website en type achter de naam van je website de naam van de inlogpagina die je zojuist hebt aangemaakt, bijvoorbeeld www.jouwwebsite.nl/beheer. Er verschijnt dan een inlogformulier waarmee met dezelfde gegevens als die je gebruikt voor de backend, kunt inloggen op de frontend van je website.

Artikel of module aanpassen

Bij het bekijken van pagina’s zul je bij modules en artikelen een klein icoontje zien. Wanneer je daar op klikt, opent een nieuwe pagina waar je het artikel of de module snel kunt bewerken.

Alleen voor ingelogde gebruikers met de juiste rechten!

Dit icoontje is overigens alleen te zien voor mensen die zijn ingelogd en de rechten hebben om artikelen en modules aan te passen. Wie daartoe geen gebruikersrechten heeft, zal het icoontje niet te zien krijgen.