Wachtwoorden van Joomla gebruikers worden versleuteld opgeslagen in de database. Voor gewone gebruikers kan er via de link ‘wachtwoord vergeten’ een nieuw wachtwoord worden ingesteld. Voor gebruikers met hogere rechten, zoals een administrator of Super-User, werkt deze optie niet.

Ben je als Super-User of administrator je wachtwoord vergeten van de beheeromgeving en bestaan er geen andere gebruikers met administrator rechten, dan kun je jouw wachtwoord opnieuw instellen via de database.

Hieronder vindt je de stappen die je moet nemen om succesvol je wachtwoord te resetten via de database. In dit voorbeeld gebruiken wij de hostingomgeving met een DirectAdmin beheerpaneel, echter de werkwijze is voor elke beheeromgeving hetzelfde.

Stap 1 De databasegegevens achterhalen

Log in op je hostingmanager en ga naar de folder waarin zich alle Joomla bestanden bevinden. Open het bestand ‘configuration.php’. Hierin vindt je de naam van de gebruikersnaam die toegang geeft tot de database en het bijbehorende wachtwoord Kopieer deze en bewaar ze even in een nieuw kladblok bestand.


public $user = ‘naam_database’;
public $password = ‘1234567’;


Stap 2 Inloggen in de database

Ga in je hostingmanager naar het overzicht van de databases en klik op ‘phpMyAdmin’

Een inlogscherm verschijnt. Vul hier de twee gegevens in die je zojuist hebt gekopieerd naar het nieuwe kladblok bestand.

Stap 3 | De tabel ‘users’ vinden

Aan de linkerkant van het scherm zie je (als het goed is) de naam van de database staan. Klik op de naam van de database.

Zodra je dit hebt gedaan, verschijnen aan de linkerkant alle tabellen die zich in deze database bevinden.

Ergens onderaan deze serie tabellen (of op een volgende pagina), bevindt zich de tabel ‘_users‘. Klik op deze tabel en je ziet dat er vervolgens een overzicht wordt weergegeven van alle gebruikers van je website.

Zoek de gebruikersnaam waarvan je het wachtwoord wilt aanpassen. en klik op ‘Wijzigen

Stap 4 | Het wachtwoord aanpassen

Zoek het veld op waarin zich het versleutelde wachtwoord bevindt. Voor dit veld zie je een dropdownbox. Selecteer in die box de optie MD5. Verwijder het versleutelde wachtwoord en type op die plaats een nieuw wachtwoord in. Bij het opslaan wordt dit wachtwoord automatisch voor je versleuteld. Let op: gebruik voor je nieuwe wachtwoord alleen letters en cijfers. Het gebruik van speciale tekens (&*#$@%) kan ertoe leiden dat het wachtwoord niet zal werken.

Opslaan en klaar!

Klik tot slot op ‘START’ onderaan de pagina en je wachtwoord is nu opnieuw ingesteld. Deze methode werkt voor zowel Joomla 2.5 als voor Joomla 3.5 en hoger.