Wie te maken krijgt met een gehackte website, of dat nu een Joomla website is of niet, krijgt zonder waarschuwing vooraf te maken met een aantal pittige uitdagingen. Verschillende vragen doemen waarschijnlijk bij je op, zoals: ‘Wie heeft dit gedaan?‘ en ‘Hoe heeft men dit voor elkaar gekregen?‘.

Oplossingsgericht denken en handelen

Je eerste reactie is wellicht het zoeken van de oorzaak. Echter, in de praktijk blijkt dat het zoeken en vinden van de oorzaak zelden iets oplevert. Denk en handel oplossingsgericht!

Meest voorkomende oorzaken van Joomla hacks

Elke dag hetzelfde T-shirt dragen? Dat is misschien heel aangenaam en gemakkelijk, maar gaat zeker opvallen en na enige tijd misschien zelfs een beetje vreemd ruiken!

Met Joomla is dat niet anders! Je zult het CMS en de extensies up-to-date moeten houden. Verouderde Joomla versies en extensies zijn de meest voorkomende oorzaken van Joomla hacks. Kwaadwillenden gebruiken scripts die zoeken naar verouderde Joomla versies  of extensies waarin veiligheidsproblemen zijn geconstateerd. Joomla en bijbehorende extensies niet updaten is daarom vragen om problemen. Vrijwel alle websites die ik repareer, zijn verouderd of bevatten extensies die bekend staan als onveilig!

Je Joomla website repareren

Je kunt de website herstellen door een back-up terug te plaatsen of (als er geen back-up beschikbaar is) door de bestanden van Joomla en alle third-party extensies te vervangen door opgeschoonde bestanden.

Gelukkig heb ik ervaren dat in de meeste gevallen de database die elke Joomla website gebruikt, zelden wordt aangetast door hacks en er alleen wijzigingen zijn gedaan aan Joomla of extensie bestanden. Dat maakt het herstel een stuk gemakkelijker. Is de database waarop Joomla draait wel aangetast, dan is het herstelproces een stuk gecompliceerder en adviseer ik je het repareren van de database over te laten aan een professional.

Lief voor bezoekers, lastig voor hackers

Maandelijks repareer ik tussen de 2 en 5 gehackte Joomla-websites. Dat wekt wellicht de indruk dat Joomla onveilig is, maar dat is zeer zeker niet het geval. Verouderde software en kwetsbare extensies zijn meestal de oorzaak van de hacks en dat is relatief eenvoudig op te lossen.

Wie zich voorneemt om Joomla wat beter te beveiligen, komt op internet soms complete oorlogsplannen tegen. Leuk en wellicht ook effectief, maar vaak ook erg onvriendelijk voor bezoekers en webmaster. Je Joomla website goed beveiligen kan met een aantal eenvoudige handelingen en uitstekende extensies. Ga daar gewoon eens voor zitten, neem die maatregelen en controleer minstens eens per maand of er updates voor Joomla beschikbaar zijn.