Met een beveiligde verbinding worden gegevens die via de website worden verstuurd versleuteld. Op die manier is het voor kwaadwillende niet mogelijk de verstuurde informatie te lezen. Een beveiligde verbinding is te herkennen aan het groene slotje dat je ziet wanneer je een website bezoekt. Om zo’n beveiligde verbinding te creëren, maak je gebruik van een SSL-certificaat.

Met Let’s Encrypt kun je snel, eenvoudig en gratis een SSL-certificaat installeren op je webserver. Hiervoor zul je het certificaat moeten activeren en vervolgens je Joomla of WordPress website moeten instellen op gebruik van een SSL-certificaat. In dit artikel beschrijf ik de stappen die je moet nemen voor om Let’s Encrypt te installeren op een Joomla website.

Stap 1 – Let’s Encrypt certificaat aanmaken

Log in op je DirectAdmin hostingpaneel. Klik in het blokje ‘Advanced Features’ op SSL certificates. Je krijgt dan diverse opties te zien. Klik eerst in het rond dat in het tweede blok staat en daarna op het rondje voor ‘Free & automatic certificate from Let’s Encrypt

Heb je dat gedaan, vul dan je e-mailadres in. Laat de andere opties ongewijzigd en klik op SAVE. Het certificaat wordt nu aangemaakt.

Stap 2 – SSL activeren op je hostingaccount

Om SSL daadwerkelijk te gebruiken, moet het geactiveerd worden. Hiervoor ga je terug naar het beheerpaneel van je website en klik je op ‘Domain setup’.  Klik vervolgens op de domeinnaam die verschijnt.

Er verschijnen dan twee blokken. In het eerst blok, activeer je de optie ‘SSL’ en klik je op ‘Opslaan’. Nadat de pagina is ververst, kun je in het tweede blok de optie ‘Use a symbolic link from private_html to public_html – allows for same data in http and https’ aanklikken. Sla opnieuw de wijziging op. Daarmee is SSL geactiveerd voor je hostingaccount.

Stap 3 – Joomla instellen

Wanneer je SSL activeert, wijzigen de URL’s van je websites. Om dit op te vangen, heeft Joomla een simpele oplossing. Deze moet je activeren in de algemene instellingen van Joomla.

  1. Log in op je Joomla beheerpaneel en ga naar ‘Systeem > Algemene Instellingen‘.
  2. Kies hier het tabblad ‘Server’
  3. Wijzig de optie ‘Forceer SSL’ van ‘Geen’ naar “hele website’.

Hiermee worden alle oude URL’s automatisch doorverwezen naar de nieuwe beveiligde URL’s.