Links naar andere artikelen op je website zijn een toegevoegde waarde voor zowel je bezoekers als de vindbaarheid van je website in zoekmachines. We onderscheiden hierbij twee soorten links: een interne en een externe link. Interne links verwijzen naar pagina’s of artikelen op jouw eigen website. Externe links verwijzen naar andere websites of pagina’s op andere websites.

Het maken van een link, zowel intern als extern, is een eenvoudige handeling die je direct in de editor van WordPress kunt uitvoeren. In dit artikel lees je hoe je een link kunt plaatsen via de WordPress editor.

Intern en extern?

Een interne link maak je doorgaans aan wanneer je wilt verwijzen naar een artikel op je eigen website. Verwijs je naar een andere website of een pagina op een andere website, dan maak je een externe link aan. In het laatste geval voorkom je dat bezoekers bij het volgen van de externe link jouw website verlaten.

Standaard openen links in WordPress in hetzelfde venster. Wil je dat een link in een nieuw venster opent, dan zul je een extra handeling moeten uitvoeren.

Een link maken

Het maken van een link is heel eenvoudig. Hierbij selecteer je met je muis de tekst waar je de link op wilt plaatsen en klik je vervolgens op het link-icoontje in de WordPress editor.

Selecteer tekst, klik link-icoontje, zoek of plak URL

Heb je de tekst geselecteerd en het link-icoontje aanklikt, dan verschijnt er een kleine balk waarin je de URL kunt plakken. Wil je een link maken naar een pagina op je eigen website, dan kun je het betreffende artikel ook opzoeken. Typ hiervoor een woord dat voorkomt in de titel van de paginatitel waar je naar wilt linken en selecteer de gewenste pagina.

zoekfunctie

Vind een artikel mbv de zoekfunctie

Heb je de link geplakt of gevonden via de zoekfunctie, bevestig de link met de ENTER-toets of klik het icoontje met de pijl aan. De link is nu gemaakt en zal verwijzen naar de geselecteerde URL.

Link openen in nieuw venster

Standaard zal de link openen in hetzelfde venster. Wil je dit aanpassen, maak dan eerst de link en klik daarna op het settings icoontje. (naast de blauwe pijl).

Een venster wordt geopend, waar je de optie ‘Open in een nieuw tabblad’ kunt aanvinken. De link zal dan extern worden gemaakt en dus openen in een nieuw tabblad.

externe link

Een link extern maken

Het belang van interne en externe links

Goed gebruik maken van de mogelijkheid om interne en externe links te maken, vergroot het gebruikersgemak en draagt bij aan een betere vindbaarheid in zoekmachines. Gebruikers verwachten dat links naar andere websites in een nieuw venster openen. Is dat niet het geval, dan ben jje de bezoeker vaak kwijt: hij of zij gaat immers verder met lezen op de andere website.

Het onderscheiden van interne en externe links, is onderdeel van een goed opgebouwde linkstructuur. Zoekmachines hechten hier waarde aan en het goed onderscheiden van interne en externe links, draagt dus bij aan het optimaliseren van je website voor zoekmachines.