Het is mogelijk om mappen die op uw server staan, te beveiligen met een wachtwoord. Deze beveiligde mappen zijn dan via de webbrowser alleen toegankelijk voor mensen die de gebruikersnaam en het bijbehorend wachtwoord kennen. In dit artikel leest u hoe u een map op de server via het DirectAdmin beheerpaneel kunt beveiligen.

De rootfolder

Wilt u voor specifieke bestanden een map aanmaken en deze beveiligen met een wachtwoord, dan zult u deze map eerst moeten aanmaken.

Mappen zijn alleen toegankelijk via de webbrowser als deze in de rootfolder worden geplaatst. In DirectAdmin heeft de rootfolder altijd de naam public_html.

Log in op het beheerpaneel van DirectAdmin en ga in het eerste blok onder ‘Your account’ naar ‘File manager’. U krijgt dan een overzicht te zien van allerlei mappen, waaronder de map ‘public_html‘.

filemanager

In de file manager vind je de belangrijkste mappen. De public_html map is de rootfolder.

Wanneer je op de map ‘public_html‘ klikt, kom je terecht in de root van de server. Hier maakt u een nieuwe map aan door de naam van de map in te vullen in het veld Dit vindt u links onderaan de pagina.

nieuwe folder aanmaken

Vul de naam van de folder in en klik op ‘Create’

Map beveiligen met een wachtwoord

De map is nu aangemaakt en klaar voor gebruik. Om deze te beveiligen klikt u achter de naam van de map op de link ‘Protect‘.

protect folder

Klik op ‘Protect’

U kirjgt dan een instellingenpagina te zien die alleen geldt voor de geselecteerde map. wilt u meerdere mappen beveiligen, dan zult u dit proces voor elke map afzonderlijk moeten doorlopen.

U ziet vier verschillende velden en een belangrijke checkbox, waar u het volgende dient in te vullen:

  1. Protected Directory Prompt: Dit is een kort bericht dat verschijnt wanneer iemand de folder probeert te benaderen en het wachtwoord ingevuld dient te worden. Vul hier bijvoorbeeld in ‘Beveiligde folder’.
  2. User name: Vul hier een gebruikersnaam in.
  3. Password: Vul een wachtwoord in;
  4. Re-enter password: Vul nogmaals het wachtwoord in.
  5. Protection enabled: Vink het vakje aan om de folder te beveiligen. Wanneer u dit niet doet, zal de map niet worden beveiligd.

Wanneer u alle stappen heeft doorlopen, dan is de folder beveiligd met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Controleer dit voor de zekerheid door het pad naar deze folder in uw webbrowser te typen. Als u alles goed heeft gedaan, verschijnt er een pop-up of inlogscherm en dienen eerst de inloggegevens te worden ingevuld.