In Joomla 3 is het vrij eenvoudig om modules of content te verbergen voor ingelogde gebruikers. In Joomla 2.5 zul je zelf wat voorwerk moeten verrichten. Werk je met Joomla 2.5, volg dan alle drie de stappen. Werk je met Joomla 3, dan hoef je alleen de derde stap uit te voeren.

 

Joomla Access Control List (ACL)

Joomla ACL is een standaard onderdeel van Joomla en hiermee kun je bepalen, welke groep gebruikers bepaalde content (artikelen of extensies) wel of juist niet te zien krijgt.

Stap 1: Een nieuwe gebruikersgroep aanmaken

In Joomla 3 is dit al voor je gedaan en kun je deze stap overslaan

Om, zoals in mijn geval, een module wel te tonen aan bezoekers, maar niet aan ingelogde leden, zul je eerst een nieuwe gebruikersgroep moeten aanmaken.  Ga in de backend naar Gebruikers > Gebruikersgroepen en klik op ‘Nieuw’.  Geef de nieuwe gebruikersgroep de naam ‘Guests’ en selecteer als hoofdgroep ‘Public’.

Stap 2: Een nieuw toegangsniveau aanmaken

Werk je met Joomla 3, dan kun je ook deze stap overslaan

Een toegangsniveau bepaalt wat bezoekers die tot een bepaalde groep behoren, wel en niet te zien krijgen. Vanuit de backend van Joomla ga je naar Gebruikers > Toegangsniveau en klik je op ‘Nieuw’.

Geef ook het nieuwe toegangsniveau de naam ‘Guests’ en onder ‘Gebruikersgroepen die toegang tot weergave hebben’ vink je alleen de gebruikersgroep ‘Guest’ aan.

Stap 3: Standaard groep niet-ingelogde bezoekers wijzigen

Ga tot slot via de backend van Joomla naar Gebruikers > Gebruikersbeheer en klik rechts bovenaan op ‘Opties’. Zoek de optie ‘Gasten gebruikersgroep’ en wijzig deze van ‘Public’ naar ‘Guests’.

Modules, artikelen en menu-links die als toegangsniveau ‘Guests‘ hebben, zullen nu wel te zien zijn voor bezoekers, maar niet meer voor ingelogde bezoekers.

Module plaatsen

Ga tot slot naar Extensies > Modulebeheer en maak een nieuwe module aan. Publiceer deze op de gewenste positie en zorg ervoor dat je bij ‘Toegang’ de groep ‘Guests’ gebruikt.