Afgelopen week kwam ik een voor mij onbekend nieuwsbriefsysteem tegen, genaamd Laposta. Met Laposta heb je de mogelijkheid om maximaal 12000 nieuwsbrieven per maand gratis te versturen aan maximaal 2000 abonnees.

Het aanmaken van een nieuw account op www.laposta.nl is eenvoudig en gaat soepel. Het programma is geheel in het Nederlands en zeer gemakkelijk in het gebruik. Een nieuw account wordt echter handmatig door een medewerker van Laposta eerst gecontroleerd en vervolgens geactiveerd. In mijn geval duurde het slechts een dag voordat ik de bevestiging kreeg dat mijn account was goedgekeurd.

Je eerste nieuwsbrief verzenden

Laposta is eenvoudig opgezet en biedt op het eerste gezicht drie onderdelen: een deel waar je relaties beheert, een deel waar je de nieuwsbrieven opmaakt en een deel waar je de resultaten kunt bekijken.

Het beheren van relaties

Nieuwe relaties kun je eenvoudig uploaden via bijvoorbeeld een Excell bestand of handmatig invoeren. Net als veel e-mailsystemen moet je specifiek aangeven dat alle gebruikers nadrukkelijk toestemming hebben gegeven voor het ontvangen van je nieuwsbrief.

Nieuwe campagnes

Het versturen van een nieuwsbrief is heel eenvoudig en je wordt stap voor stap door het systeem geloodst. Via een WYSIWYG editor kun je de nieuwsbrief netjes opmaken en er is een aardige standaardsjabloon beschikbaar. Nadat je de nieuwsbrief hebt opgemaakt, kun je een test laten versturen om te bekijken hoe e.e.a. er voor de ontvanger van je nieuwsbrief uitziet.

Resultaten bekijken

Nadat je nieuwsbrief is verstuurd, kun je via het onderdeel ‘Resultaten’ bekijken hoe je nieuwsbrief het heeft gedaan. De meest gangbare gegevens kun je hierbij terugvinden.

Integratie met Joomla & WordPress

Helaas biedt Laposta, op het moment van schrijven, geen directe integratie met Joomla of WordPress via een plugin of extensie. Wel is er een API beschikbaar waarmee je de nieuwsbrief kunt integreren in je website.

Voordelen van Laposta

  • Makkelijk en zonder gedoe nieuwsbrieven opmaken en versturen;
  • Nederlandstalig;
  • Duidelijk beheerpaneel en documentatie;
  • Gratis tot 2000 adressen en 12000 nieuwsbrieven per maand.

Nadelen Laposta

  • Geen plugins beschikbaar voor Joomla & WordPress;
  • Dus ook geen one-click integratie met je website.

Laposta is een zeer mooi systeem, waarmee zeker startende webmasters bij gebaat kunnen zijn. Zeker wanneer je net begint met het versturen van nieuwsbrieven, kan Laposta een mooie opstap zijn naar zwaardere systemen, zoals MailChimp, Aweber of YMLP.