WordPress & Joomla Cursussen

Zelf leren bouwen & onderhouden!

Het begon allemaal met een E-book…

Niet snel nadat ik in 2008 mijn eerste website had opgeleverd, kreeg ik van klanten vragen over het beheren van hun website.

Logisch!

Want wie een website heeft, wil toch minimaal weten hoe ze kunnen inloggen of een tekst kunnen  aanpassen.  En dus besloot ik om een eenvoudige handleiding te schrijven.

In eerste instantie werd dit een eenvoudig document, waarin de belangrijkste handelingen werden uitgelegd. Klanten waren hierover echter zo enthousiast dat ik besloot de handleiding verder uit te breiden.

Ik koos er bij de tweede versie van de handleiding voor om niet alleen bepaalde handleiding uit te leggen,  maar stap voor stap te beschrijven hoe men kon een Joomla website van A tot Z helemaal zelf kon bouwen.

Meer dan 8000 exemplaren verkocht

Destijds was Joomla het meest populaire CMS dat werd gebruikt en goede Nederlandse documentatie was er simpelweg niet. Het is daarom niet echt vreemd dat er van de Joomla  handleiding meer dan 8000 exemplaren zijn verkocht.

En daarna ging het heel snel…

Een  van mijn opdrachtgevers gaf mij het idee om de handleiding die ik had geschreven uit te werken tot een complete online cursus. Het aanbieden van online cursussen stond destijds nog in de kinderschoenen, maar na enig twijfelen, besloot ik een poging te wagen. 

Zo aanbevolen, zo gedaan…

De eerste cursus bestond uit een online versie van de handleiding, zonder video’s. Later is de cursus geheel aangepast en zijn de meeste lessen van video’s voorzien.

Meer dan 3200 mensen hebben in de loop der jaren via deze online cursus geleerd hoe zij een complete website  konden bouwen en onderhouden.

En toen was er opeens WordPress

En daar was ik in het begin helemaal niet van gecharmeerd. Joomla was immers mijn core-business geworden en op dat moment mijn enige bron van inkomsten.

Helaas deden de ontwikkelaars van Joomla NIET wat die van WordPress wel deden: het CMS verder ontwikkelen

Dit zorgde ervoor dat steeds meer mensen die met Joomla werkten, de overstap maakten naar het veel eenvoudiger WordPress CMS.

Ik kon dus eigenlijk niet anders doen dan ook die overstap maken en dus ben ik uiteindelijk ook overgestapt en bouw ik momenteel vooral nog website en webshops met WordPress. 

Dat ging gelukkig prima!

Net als velen heb ook ik ervaren dat werken met WordPress vele malen eenvoudiger is dan met Joomla.

De snelle ontwikkeling van het WordPress CMS, heeft ervoor gezorgd dat er eigenlijk geen enkel soort website is waarvoor WordPress niet geschikt is en tegenwoordig kies ik voor mijn eigen websites uitsluitend nog voor dit populaire en eenvoudige CMS. 

Waar zijn de cursussen?

Aanvankelijk wilde ik voor WordPress natuurlijk ook een handleiding uitbrengen, maar er was al zoveel goede Nederlandse documentatie beschikbaar dat dit min of meer zinloos zou zijn.

De online cursus WordPress is er uiteindelijk wel gekomen en ook daarin leren mensen heel gestructureerd hoe men een WordPress website kan opbouwen.

Minder interesse…

Maar aan al het goede komt een eind….

Op YouTube vindt men tegenwoordige duizenden instructiefilmpjes en juist omdat WordPress zo kinderlijk eenvoudig is, kunnen mensen alles vrij snel zelf uitvogelen.

Er komen daarom geen nieuwe cursussen meer en bestaande cursussen zijn offline gehaald, omdat ze inmiddels achterhaald zijn. Video’s en afbeeldingen komen niet meer overeen met de praktijk en ook functioneel is er zoveel veranderd dat de cursussen in de bestaande vorm eerder frustrerend zouden werken dan verhelderend. 

We gaan gewoon door, alleen zonder cursusgedeelte

Ruim tien jaar heb ik met veel plezier ondersteuning en uitleg gegeven en natuurlijk zal ik ook de komende tien jaar uw vragen net zo duidelijk en geduldig beantwoorden en blijven we samen problemen oplossen. Alleen niet meer via een cursusgedeelte, maar via een e-mail,  WhatsApp of Skype.

Voor elk idee een oplossing op maat

En lees gelijk wat meer over mijn werkwijze