Wie zijn of haar Joomla website heeft ondergebracht bij een van de grotere hostingproviders van Nederland, Transip, zal er al snel achter komen dat de servers van Transip snel, veilig en sterk zijn, maar niet geschikt voor een soepele werking met Joomla! Transip maakt gebruik van een eigen ontwikkelde serveromgeving en dat zorgt voor conflicten met het Joomla CMS.

Wat is er aan de hand?

Mensen die hun Joomla website willen updaten of extensies willen installeren, krijgen standaard de volgende foutmelding te zien: JFolder::create: Pad bevindt zich niet in open_basedir pad

Deze foutmelding zorgt ervoor dat het CMS niet kan worden bijgewerkt naar de laatste versie en dat extensies niet kunnen worden geïnstalleerd of geüpdatet.

Wat zegt Transip hierover?

Transip is zich bewust van deze situatie die al bestaat sinds de uitgifte van Joomla 3 in 2016. De support van Transip geeft als oplossing de volgende workaround aan:

Log in op de server via een FTP programma en open het volgende Joomla core-bestand: libraries/joomla/filesystem/folder.php,

Zoek in dit bestand de volgende (regel ~252):
if (strpos($path, $test) === 0)
en wijzig deze in
if (strpos($path, $test) === 0 || strpos($path, realpath($test)) === 0)

Een workaround die werkt, maar wel eentje die steeds opnieuw moet worden uitgevoerd nadat er een nieuwe Joomla update is uitgebracht. Een tijdrovende en zinloze handeling die voor veel mensen bijzonder lastig uit te voeren is.

Oplossing?

De eerste oplossing is gebruik te maken van de hierboven beschreven methode. Maar, zoals gezegd, is dat niet alleen omslachtig, maar ook onveilig. Je past immers een core-bestand van het CMS aan.

De tweede oplossing is wat rigoureuzer, maar ook effectiever!

Verhuis je website naar een andere provider! De huidige situatie is geen tijdelijk euvel maar een instelling waar bewust voor is gekozen en waar simpelweg niet gezocht wordt naar een oplossing. De workaround zorgt niet alleen voor overlast, maar is tevens een aanpassing van de core-bestanden van Joomla, wat de veiligheid van het CMS in gevaar kan brengen.

Transip kiest er bewust voor hun Joomla-klanten op te zadelen met een onnodig probleem en extra werkzaamheden. Daarmee onderscheiden zij zich in negatieve zin van andere hostingproviders waarbij Joomla feilloos en zonder core-aanpassingen functioneert.

Transip blijft een prima bedrijf, maar wanneer het over Joomla gaat, geldt toch echt de slogan “Als het niet werkt, stop ermee en zoek wat anders!’

Bij welke hostingbedrijven werkt Joomla feilloos?

Gelukkig is Transip een uitzondering en hebben de meeste webhosters hun zaakjes beter voor elkaar. Zelf heb ik goede ervaringen met Versio (voordelig), Flexwebhosting (iets duurder) en Antagonist (minder voordelig).