Wanneer u Joomla wilt updaten door middel van de automatische updater in extensiebeheer en u krijgt de foutmelding PHP allow_url_fopen dan betekent dit, dat de beveiliging van uw server niet toestaat dat er scripts worden geladen in uw websites die worden gestart op een andere website.

Joomla maakt voor het updaten via deze manier contact met een andere website dan die van uzelf. Deze andere website plaatst vervolgens de benodigde updatebestanden naar uw server en schrijft datagegevens weg in de database.

Dit brengt extra veiligheidsrisico’s met zich mee en hostingbedrijven die geen extra maatregelen nemen, zullen deze optie doorgaans hebben uitgeschakeld.  De foutmelding PHP allow_url_fopen is dus een serverinstelling die u zelf niet kunt aanpassen.

Joomla handmatig updaten

Indien u deze foutmelding tegenkomt, zult u Joomla moeten updaten met behulp van een updatepakket. De Nederlandstalige updatepakketten kunt u downloaden in het downloadgedeelte van onder andere de website www.joomlacommunity.eu.

U kunt het updatepakket installeren via de Joomla installer onder extensiebeheer. Ik raad u af om Joomla handmatig te updaten. Voorheen was dit geen probleem, maar met de vernieuwde Joomla versie worden er bij het updaten ook datagegevens naar de database geschreven.