Het plaatsen van HTML code in een Joomla artikel, zal niet altijd mogelijk zijn. De editor filtert standaard een aantal codes, waardoor delen van de HTML code niet worden meegenomen tijdens het opslaan van een artikel.
Wil je een stukje HTML of PHP-code verwerken in een Joomla artikel, dan kun je hiervoor gebruik maken van de Flexi Custom Code module. Deze module kun je gebruiken om HTML of PHP op een positie in je template te plaatsen, maar ook om HTML of PHP te gebruiken in een artikel.
De module downloaden
Via de Joomla Extension Directory, kun je eenvoudig de gratis module vinden en vervolgens via de website van Flexi Custom Code downloaden.
Het ZIP-bestand moet je eerst uitpakken en hierin bevinden zich verschillende modules, voor elke versie van Joomla. Installeer via extensiebeheer de module die geschikt is voor jouw versie van Joomla.
De module gebruiken
Wanneer de module succesvol is geïnstalleerd, ga je naar modulebeheer en zoek je daar de Flexi Custom Module. Die staat als het goed is ongepubliceerd in de lijst met modules. Is dit niet het geval, klik dan op ‘Nieuw‘ en selecteer de ‘Flexi Custom Code module‘.
Open de module en plak de HTML code in het beschikbare veld. Geef de module een herkenbare naam en schakel de titel uit. Plaats de module vervolgens op een niet bestaande templatepositie. Je bedenkt dus een eigen naam voor de positie waarop de module wordt gepubliceerd. Deze positie gaan we later gebruiken om de module aan te roepen vanuit een artikel.
Het aanmaken van een zelfgekozen positie
Een eigen naam invullen voor een modulepositie, doe je door in het zoekvenster van de positienamen jouw zelfgekozen naam in te typen en vervolgens op ENTER te klikken. De naam zal dan worden opgeslagen als nieuwe positienaam.
Als je dit hebt gedaan, kun je instellen dat de module op alle pagina’s moet worden getoond. Is het artikel waarin je de code wilt tonen gekoppeld aan een menulink, dan kun je er ook voor kiezen de module alleen toe te wijzen aan die menulink.
De module aanroepen vanuit een artikel
Om de module vervolgens te tonen in een artikel, open je het artikel en plak je op de plaats waar je de module wilt aanroepen de volgende code en gebruik op de plaats waar ik een X heb vermeld een spatie: {loadpositionXeigennaam}
Eigennaam is de naam die ik als voorbeeld heb gebruikt, maar je kunt hier dus elke naam gebruiken, zolang deze niet gelijk is aan een bestaande positie in je template.
Als je de module hebt toegewezen aan alle Pagina’s, zal de module overal verschijnen waar je de code loadposition in combinatie met eigennaam gebruikt. Nogmaals: vervang de rode X door een spatie, anders zal de code niet werken.
Wanneer is dit handig?
Je kunt deze methode gebruiken, wanneer je bijvoorbeeld een HTML advertentie wilt tonen, direct onder de tekst van je artikel. Maar je kunt ook elk ander soort module die in modulebeheer is terug te vinden, op dezelfde wijze aanroepen in een artikel.
Prettig om te weten, dat zelfs wanneer je de module niet meer gebruikt, de tekst {loadpositionXeigennaam} niet zal verschijnen in je artikel. Je hoeft dus niet achteraf al je artikelen na te lopen als je besluit de module niet meer te gebruiken.