Joomla templates zijn in principe behoorlijk recht-toe, recht-aan. Wie al langer met Joomla werkt, zal veelal moeiteloos een Joomla template herkennen.Dit komt doordat Joomla templates modulair zijn opgebouwd en templates veelal dezelfde opbouw hebben.

Wat zijn template posities?

Elke Joomla template heeft een aantal posities, bijvoorbeeld links, rechts, onder en boven. Vaak worden deze in het Engels weergegeven (left, right, bottom, top) of geeft de maker van de template deze posities een geheel eigen naam, bijvoorbeeld ‘position-4’ of ‘sidebar-a’.

Op het eerste gezicht is niet te zien welke posities er in een template beschikbaar zijn. Rechts, links en niet te vergeten de body van de template (waar de teksten worden geplaatst) zijn vaak wel duidelijk, maar zeker wanneer je een commerciële template hebt aangeschaft, zal het enige moeite kosten om de template posities te achterhalen.

Het nut van posities

De posities binnen een template zijn de locaties waar je Joomla modules kunt plaatsen, bijvoorbeeld een slider, een menu, een advertentie of een andere module waarmee je bepaalde elementen op je website zichtbaar kunt maken. Posities zijn dus blokken binnen je template die gereserveerd zijn voor bepaalde inhoud.

Aantal posities verschilt per template

Gratis Joomla templates hebben vaak niet meer dan tussen de 5 en 10 posities, terwijl commerciële templates (die je dus moet kopen) soms wel meer dan 30 posities hebben. Of al die posities ook echt nodig zijn, hangt af van de wijze waarop je jouw website wilt indelen.

Je hoeft niet elke positie binnen je template te gebruiken. Als een bepaalde positie niet opgevuld wordt door een module, dan zal deze positie niet zichtbaar zijn op je website.

Template posities zichtbaar maken

Joomla biedt de mogelijkheid om posities in je template zichtbaar te maken. Standaard staat deze optie uitgeschakeld, maar deze kun je op de volgende manier inschakelen:

  1. Ga in de backend van Joomla naar: ‘Extensies > Templatebeheer‘;
  2. Klik rechts bovenaan de pagina op de knop ‘Opties‘;
  3. Schakel op de pagina die je te zien krijgt de optie ‘Voorbeeldmodules’ in
  4. Ga vervolgens naar je website en plaats achter de URL van je website de volgende code: /?tp=1