WordPress biedt een ingebouwde methode waarmee bezoekers reacties kunnen achterlaten op een artikel. Door bezoekers te laten reageren op artikelen, vergroot je de betrokkenheid van bezoekers vergroot en krijg je feedback op de inhoud van je artikelen, waarmee je desgewenst bepaalde content kunt aanpassen, verwijderen of toevoegen.

Standaard staat deze optie ingeschakeld, maar je kunt ervoor kiezen om deze uit te schakelen. Het uitschakelen kun je desgewest voor de hele website doen en per artikel instellen. In dit artikele bekijken we beide opties.

Wel of niet inschakelen?

Doorgaans is het verstandig om bezoekers de mogelijkheid te bieden om op je artikelen te reageren.  Zeker wanneer je nieuws- of opinieartikelen schrijft. Het toestaan van reacties biedt een aantal voordelen:

  • Je betrekt bezoekers bij de inhoud van je artikelen;
  • Door reacties toe te staan, geef je aan dat je niet bang bent voor de (ongezouten) mening van je lezers en om kunt gaan met eventuele negatieve reacties;
  • Zoekmachines waarderen websites waar mensen kunnen reageren en comments (reacties) zijn een belangrijke indicator van de populariteit van je website. Des te meer reacties, des te beter meer waarde zoekmachines geven aan de inhoud van artikelen.

Een grote betrokkenheid van lezers is natuurlijk altijd goed, maar er zitten wel wat haken en ogen aan het openstellen van reacties:

  • Wanneer bezoekers een reactie achterlaten, is het wel zo netjes om daar even op te reageren. Dat is soms lastiger dan verwacht;
  • Zeker wanneer het meningen betreft, kunnen reacties van bezoekers of jouw respons daarop, negatieve gevolgen hebben. Je zult voorzichtig moeten zijn met wat je schrijft en vooral hoe je iets overbrengt.
  • Het lezen van reacties en erop reageren, kost tijd. Die tijd moet je wel hebben en nemen. Lukt je dat niet of heb je simpelweg de tijd niet om steeds opnieuw te reageren,dan is het wellicht verstandiger om de reactiemogelijkheden uit te schakelen.

Reageren uitschakelen per artikel

Wil je voor een bepaald artikel het reageren uitschakelen, dan kun je dit eenvoudig doen op dezelfde pagina als waar je het artikel schrijft. In sommige gevallen, moet je de optie om het individueel uitschakelen van reacties even activeren. Ga hiervoor als volgt te werk:

Klik rechts bovenaan de pagina op ‘scherminstellingen’ en zorg ervoor dat voor de opties ‘reacties’ het vakje is aangevinkt.

Scherminstellingen

Activeer de optie om reacties individueel uit te schakelen.

Nadat je dit hebt gedaan, verschijnt er onderaan de pagina de optie om comments voor het betreffende artikel uit te schakelen.

Reacties toestaan

Optie voor het toestaan of uitschakelen van comments

Door het vinkje voor ‘Reacties’ toestaan’ weg te halen, zal het niet meer mogelijk zijn te reageren op dit artikel.

Reageren uitschakelen voor de hele website

Kies je ervoor om bezoekers niet te laten reageren op artikelen, dan kun je dit eenvoudig voor de gehele website uitschakelen. Ga hiervoor in het hoofdmenu van WordPress naar Instellingen > Reacties en schakel daar het vinkje voor de optie ‘Sta toe dat bezoekers kunnen reageren op nieuwe artikelen’ uit.

reacties in- uitschakelen voor de hele website

Instellingen die gelden voor de hele website

Reageren is nu op de gehele website niet meer mogelijk.

Wat je uiteindelijk ook kiest, zorg ervoor dat je een weloverwogen keuze maakt. Houd rekening met je publiek en vraag jezelf af welke meerwaarde en invloed het inschakelen van de reactiemogelijkheden voor jou heeft