Een ‘shortcode’ (korte code) kan gebruikt worden om bepaalde content te tonen die niet direct in het bericht wordt verwerkt. Zo kun je bijvoorbeeld een shortcode gebruiken om steeds dezelfde advertentie vertonen of andere elementen tussen je teksten te laten verschijnen.

Shortcodes zijn vooral handig als je bepaalde content steeds opnieuw gebruikt en je per blogpost (of pagina) wilt bepalen of de content wel of niet wordt weergegeven.

Shortcodes stap voor stap

Een shortcode kan bestaan uit 1 woord of een combinatie van woorden en getallen. Ze hebben echter allemaal dezelfde eigenschap: ze beginnen en de open accolade [ en eindigen met een sluit accolade ]. Verder geldt dat:

  • Shortcodes werken (meestal) in zowel pagina’s als posts en de meeste shortcodes kunnen ook gebruikt worden in pagebuilders.
  • Wanneer je een shortcode in een stukje tekst plaatst, wordt de content die gekoppeld is aan de shortcode weergegeven op de plek waar de shortcode zich bevindt.
  • Shortcodes kunnen allerlei soorten elementen vertegenwoordigen. Een shortcode kan bijvoorbeeld een button laten verschijnen of een compleet tekstblok.

Hoe plaats je een shortcode?

Shortcodes worden meestal gegenereerd wanneer je een bepaalde plugin gebruikt. Wil je bijvoorbeeld AdSense Advertenties weergeven op je website, dan kun hiervoor een plugin met shortcode gebruiken.

De advertentie wordt verwerkt op de instellingenpagina van de plugin en de shortcode plak je vervolgens ergens in een artikel. Op de plek waar je de shortcode hebt geplaatst, verschijnt vervolgens de advertentie.

shortcode

Shortcodes beginnen en eindigen altijd met een accolade

Waar let je op bij het gebruik van een shortcode?

Shortcodes maken het werken met WordPress een stuk gemakkelijker. Sommige shortcodes hebben de eigenschap dat, wanneer je besluit de plugin niet meer te gebruiken’ de shortcode opeens zichtbaar wordt in de post. Zelf probeer ik dergelijke plugins te vermijden. Je weet immers maar nooit, wanneer je een plugin vindt die nog beter voldoet aan je wensen.

Verder doe je er verstandig aan niet teveel shortcodes te verwerken in je posts, omdat het laden van de pagina meer tijd in beslag zal nemen. De shortcodes halen namelijk de gekoppelde inhoud ergens anders vandaan en dat kost tijd. We praten weliswaar over fracties van seconden, maar als dit er teveel zijn, zal dit een negatief effect hebben op de laadtijd van je post.