Ik praat snel, handel snel, loop snel, wissel snel van gedachte en schrijf snel! Teruglezen en de fouten eruit halen, doe ik ook snel en tja, dan lees ik dus SNEL over een foutje heen. Spellingfouten zijn absoluut mijn achillespees. Met die info in uw achterhoofd, toch wat spellingtips die mij helpen de schade zo beperkt mogelijk te houden.
Wat doen spellingfouten bij je lezers?
Het ‘rustig en kalm schrijven’ is altijd mijn zwakke punt gebleven. Hierdoor heb ik in de afgelopen jaren best wat mails mogen ontvangen van mensen die mij wezen op spelling- of typefouten.
Lezers nemen je niet serieus
Lezers kunnen tot de conclusie komen dat iemand die zijn tijd vult met het schrijven van teksten, op z’n minst aandacht moet besteden aan een correcte spelling. Spellingfouten in je tekst kunnen ervoor zorgen dat je niet serieus genomen wordt.
Lezers worden onnodig afgeleid
Wanneer mensen struikelen over spellingfouten, leidt dit hun aandacht af van je verhaal. Er komen totaal andere gedachten bij ze op die de kracht van je verhaal ondermijnen. In het ergste geval, gaan lezers twijfelen aan hun eigen versie van een spellingwijze en op zoek naar een bevestiging, bijvoorbeeld op een andere website of het woordenboek.
Lezers raken geïrriteerd
Om te bloggen hoef je echt geen neerlandicus te zijn. Lezers vergeven je graag twee of drie spellingfouten. Staat je blog echter vol met type- of spellingfouten, dan loop je het risico dat lezers irritatie opbouwen. Sowieso onwenselijk, maar helemaal als je via je blog iets aanbeveelt (jezelf bijvoorbeeld) of een product probeert te verkopen. In het ergste geval stopt je bezoeker met lezen en zoek hij zijn informatie op andere websites.
Spellingtips die je kunnen helpen!
Maak het controleren van je tekst onderdeel van het schrijven. Zoek naar een manier waarop jij het meest efficiënt de foutjes uit je tekst kunt halen.
Controleer je tekst enige tijd later
Je blinde vlek is veel groter direct na het schrijven van een tekst, dan een aantal uren later. Controleer je tekst tijdens het schrijven, na het schrijven, maar zeker ook een paar uur later! Hiermee vergroot je de kans dat je nog wat spelling- of typfouten uit je tekst kunt halen.
Focus op 1 onderdeel tegelijk
Ken je jouw valkuilen, dan weet je waar je het meest op moet letten. Richt je dan eerst op dat specifieke onderdeel. Begin bijvoorbeeld met het controleren van de interpunctie (leestekens) en als dat gedaan is, bekijk je bijvoorbeeld de vervoegingen van werkwoorden. Maak ook eens een lijstje met spellingtips en oud deze tijdens het schrijven bij de hand.
Gebruik die spellingcheck, maar houd je er niet aan vast
Natuurlijk gebruik je de spellingchecker in Word, WordPress of Joomla, maar vertrouw er niet blindelings op. Een vleugje twijfel over de spelling van een woord is voor mij meestal voldoende om toch even het woordenboek erbij te pakken.
Laat iemand anders de tekst lezen
Vier ogen zien meer dan twee! Vraag iemand anders je tekst te controleren op spelling- of typfouten. Van plan om veel teksten te schrijven, dan misschien gelijk maar op zoek naar twee of drie mensen die voor jou de teksten even extra nalopen. Misschien hebben zij ook nog wat spellingtips voor je!
Gebruik Google (1)
Hoe schrijf je eigenlijk het woord chiropracticus? Type het woord in de zoekbalk, zoals jij denkt dat het geschreven wordt. Google zal je bij een fout geschreven woord de correcte spelling weergeven.
Gebruik Google (2)
Is het groentewinkel of groentenwinkel? Je bent zeker niet de eerste die zich dat (mogelijk) afvraagt. Gebruik de zoekbalk van Google en type hier twee vormen van een woord in. In veel gevallen heeft iemand anders er iets over geschreven en vind je het antwoord en andere spellingtips snel in de resultaten van Google.
Neem opmerkingen van lezers ter harte
Krijg je, net als ik, zo af en toe de opmerking dat er wat schrijffouten in de tekst staan, neem dit serieus en doe er iets mee. Het wordt door mensen enorm gewaardeerd en het helpt je natuurlijk bij het ontwikkelen van meer vaardigheden in het schrijven van goede webteksten.