Een SSL-certificaat op je website is vandaag de dag geen overbodige luxe vanaf 25 mei 2018 verplicht voor elke website die op de een of andere manier persoonsgegevens verwerkt. Vrijwel 24 uur per dag struinen de meest enge databots het web af op zoek naar kwetsbare systemen en bestanden. Kwestie van tijd voor ze ook jouw website een bezoekje brengen. Tijd dus om je website achter een SSL-verbinding te zetten.

Met een beveiligde verbinding is het niet langer mogelijk data te onderscheppen die wordt uitgewisseld tussen jouw website en de browser van je bezoeker. Eventuele privacygevoelige informatie die wordt verstuurd kan niet meer worden onderschept door kwaadwillenden.

[su_service title=”SSL-certificaat” icon=”icon: question” icon_color=”#b11414″ size=”24″]Een SSL-certificaat zorgt ervoor dat privacygevoelige informatie gecodeerd en dus veilger wordt verzonden van de gebruiker naar de website en vice versa.[/su_service]

Wat gebeurt er precies bij zo’n SSL verbinding

SSL staat voor Secure Sockets Layer, een extra laag tussen je website en de browser van je bezoekers. Zonder deze laag wordt data tussen jouw site en de bezoeker onversleuteld verzonden. Wanneer iemand zijn wachtwoord en gebruikersnaam intypt, bijvoorbeeld, kan men met bepaalde ‘sniffer’ software deze data opvangen en uitlezen.

Met een SSL-verbinding wordt deze data eerst versleuteld en vervolgens pas verzonden. Sniffers kunnen de data nog wel opvangen, maar niet langer uitlezen. Een heel stuk veiliger dus!

Is een SSL certificaat verplicht?

Vanaf 25 mi 2018 is een beveiligde verbinding verplicht voor elke website die persoonsgegevens verwerkt. Daarvan is al sprake als er een contactformulier op de website aanwezig is. Sowieso doe je er verstandig aan je website te beveiligen met een SSL-certificaat.

Bij misbruik van gegevens die via jouw site zijn verkregen, kan niet alleen de klant behoorlijk schade lijden, maar het is niet ondenkbaar dat je als eindverantwoordelijke aansprakelijk wordt gesteld voor direct en indirect geleden schade.

Google grijpt al wel in!

Google heeft al aangekondigd dat websites met SSL verbinding in de zoekresultaten iets meer gewicht zullen krijgen dan vergelijkbare websites zonder een beveiligde verbinding. Nog een goede reden dus om zo snel als mogelijk zo’n SSL-certificaat aan te schaffen.

Hoeveel kost een SSL-certificaat?

Prijzen voor certificaten lopen uiteen. Van een tientje tot honderd of zelfs duizenden euro’s. Welk certificaat het best aansluit bij jouw website past, hangt af van de data die wordt verzonden.

Zo zal een bank de meest uitgebreide versleuteling wensen, terwijl voor websites waar alleen informatie via een contactformulier wordt verzonden, kan volstaan met een minimaal SSL-certificaat.

Waar kan ik zo’n SSL certificaat kopen?

Bij mij natuurlijk! Tenminste als ik je website heb gebouwd, wanneer je een ACTIVE supportabonnement hebt lopen of je website via mij wordt gehost.

Kosten zijn 15 euro per jaar en de installatie is gratis. Stuur me een mailtje en ik vertel je er alles over! Maar je kunt ook gewoon aankloppen bij je eigen webhost. De meeste hostingbedrijven bieden SSL-certificaten aan en helpen je graag op weg bij het installeren van het certificaat.
[bctt tweet=” Een SSL-verbinding voor je website nodig? Lees er hier meer over! #veiligewebsite” username=””]

Vertraagt een SSL verbinding mijn website?

Absoluut, met ongeveer een milliseconde! Zo snel gaat het versleutelen van de data. Bedenk dat alleen de data wordt versleuteld en niet je hele webpagina.

Kan ik zelf een SSL-certificaat installeren op mijn website?

Een certificaat wordt geïnstalleerd op de server waar je website wordt gehost. Je doet er verstandig aan contact met je webhost op te nemen en hen te vragen hoe je het installeren het best kunt aanpakken. Een webhost met gevoel voor klantvriendelijkheid zal je hier graag bij helpen.