Wie een nieuwe website bouwt, doet dit natuurlijk het liefst zo efficient als mogelijk. Sommigen hebben al een compleet stappenplan in gedachten, anderen werken op gevoel en een enkeling gebruikt een stappenplan om hun WordPress website te bouwen.
Zie jij beren op de weg en heb je geen idee hoe je het best te werk kunt gaan, dan vind je in dit artikel het stappenplan dat ik gebruik bij het opbouwen van een compleet nieuwe WordPress website. Tip vooraf: maak vanaf stap 2 altijd tussendoor een back-up van het werk dat je gedaan hebt. Mocht er iets misgaan, dan kun je snel je werk herstellen.
#1 -WordPress installeren
Voordat je met WordPress aan de slag kunt, zul je het CMS eerst moeten installeren op je webserver. Wil je liever WordPress eest uitproberen op je computer, of laptop, dan kan dat ook!. Voor het installeren op een webserver heb je webhosting en een domeinnaam nodig. Voor het installeren van WordPress op je computer, heb je een extra stukje software nodig. Meer informatie over het installeren vind je dor de links hieronder te volgen.
Meer over het installeren van WordPress
- WordPress installeren op een server
- WordPress installeren op je computer
- Inloggen op het beheerpaneel van WordPress
#2 – Plugins installeren
WordPress is een geweldig CMS, maar kent beperkingen. Deze beperkingen kun je opvangen door gebruik te maken van plugins. Zelf installeer ik standaard een aantal plugins die het werken met WordPress vergemakkelijken. Ik ben dan niet alleen voorzien van extra gemak en functionaliteit, maar hoef het werken aan de website niet steeds te onderbreken om plugins te zoeken, uit te proberen en te installeren.
Meer over plugins
- 3 manieren om een WordPress plugin te installeren
- De standaard editor van WordPress uitbreiden
- 6 super handige plugins voor je WordPress website
#3 – Pagina’s & hoofdmenu aanmaken
Zijn WordPress en plugins geïnstalleerd, dan wil ik graag het hoofdmenu van de website aanmaken. Hiervoor heb ik wel wat pagina’s nodig die ik in het hoofdmenu kan plaatsen, dus maak ik die eerst aan. De invulling van de pagina’s komt later. Wel voorzie ik pagina’s van Lorumteksten, zodat ik niet tegen lege pagina’s aankijk. Het geeft me tevens de mogelijkheid om mezelf af te vragen in hoeverre ik gebruik wil maken van de standaardkleuren die verwerkt zijn in het theme dat ik ga gebruiken.
Meer over pagina’s en menu’s
- Menu’s en menulinks aanmaken in WordPress
- Het verschil tussen pagina’s en berichten (posts)
- Een menulink naar een externe pagina laten verwijzen
#4 – Categorieën en berichten aanmaken
Eigenlijk wil ik nu het liefst de zijbalk(en) gaan vullen met content. Hiervoor worden widgets gebruikt en die werken vaak in samenhang met berichten. Berichten worden geplaatst in categorieën, dus ik eerst de categorieën die ik wil gebruiken aanmaken.
Is gedaan, dan maak ik meestal drie of vier berichten, voorzie ik die van dezelfde lorum-teksten, wijs ze toe aan een categorie en gebruik ik voor elk bericht een standaard uitgelichte afbeelding.
Meer over categorieën en berichten
- Uitgelichte afbeeldingen in blogposts gebruiken
- Links naar een andere pagina of website maken
- 9 Tips voor het bedenken van goede titels
#5 – Widgets plaatsen
Vaak krijg ik tijdens het bouwen verschillende ideeën over het soort widgets dat ik wil gebruiken. Ik besteed daarom op dit moment van het proces nog niet teveel aandacht aan de widgets en gebruik twee of drie standaard widgets in de zijbalk en footer.
Meer over het gebruik van widgets
#6 De header verzorgen
WordPress themes bieden vaak de mogelijkheid om een grote afbeelding in de header te plaatsen, dus dat is de volgende stap. Ik verwerk een afbeelding in de header en bekijk gelijk welke mogelijkheden ik met de header heb. Ook plaats ik gelijk het logo. Hiermee is het basisplaatje min of meer klaar.
Voor alles geldt dat ,wanneer ik bepaalde content nog net heb, ik een tijdelijke vervanger gebruik. Voor afbeeldingen gebruik ik een dummy-afbeelding en waar tekst moet komen, plaats ik lorumtekst.
#7 – Instellingen tweaken
Nu de basis is opgebouwd en zichtbaar is, pas ik een aantal instellingen van WordPress aan. Ik pas de permalinks aan en bepaal of bezoekers wel of niet mogen reageren op berichten. Gebruik ik de author-box, dan voorzie ik die van de juiste content en ik vertaal het taalbestand van het theme. Ben ik tijdens het opbouwen tot de conclusie gekomen dat ik plugins nodig heb, die nog niet zijn geïnstalleerd, dan is dit een mooi moment om ook dat gelijk even te doen.
Meer over het tweaken van WordPress
#8 – De lay-out bepalen
Ik heb de basis, wat inhoud en in ieder geval een beeld van hoe de website er op dit moment uitziet. Tijd om de lay-out aan te passen. Ik kies een geschikt lettertype, bepaal de kleuren voor verschillende elementen (tekst, koptekst, linkkleur) en vergeet niet om steeds te controleren of alles er zowel op mijn computer als smartphone, uitziet zoals ik het voor ogen heb.
Meer over lay-out en themes
- Welk theme gebruikt WEBSE eigenlijk?
- Een WordPress theme vinden en installeren
- Een commercieel theme aanschaffen?
- Wat is en hoe werkt een pagebuilder?
- Wat zijn shortcodes en hoe werken ze?
#9 – De juiste content plaatsen
Ik heb de basis van mijn nieuwe WordPress website opgezet en ben klaar om aan de inhoud te werken. Hierbij begin ik met de makkelijkste pagina’s. Dit zijn de pagina’s waar niet al te veel tekst komt te staan en waar ik geen pagebuilder zal gebruiken.
Zijn die pagina’s afgerond, dan zijn de pagina’s aan de beurt waar een afwijkende lay-out moet worden gecreëerd met behulp van de pagebuilder. Is dat gedaan, dan is het de beurt aan pagina’s die bij een specifieke plugin horen, pagina’s van een webshop, forum of ledengedeelte. De voorpagina van de website is meestal als laatst aan de beurt.
Zijn de pagina’s aangemaakt, dan volgt de inhoud van de blogberichten. Het blog zal in de loop der tijd moeten uitgroeien, maar we moeten ergens beginnen, dus twee of drie blogberichten vormen een goede start. Voor zowel pagina’s als berichten geldt dat ik deze gelijk optimaliseer voor goede vindbaarheid in zoekmachines.
Meer over de content van je website
- Wat is het verschil tussen een artikel en een blogpost?
- De 8 belangrijkste elementen van een blogpost
- Een revisie (tekst backup) terugzetten
- Een class gebruiken voor bepaalde tekstopmaak
- Blogposts aantrekkelijker maken met pull-quotes
#10 – Controleren en aanpassen
Tot slot pas ik hier en daar wat zaken aan, zorg ik dat het e-mailadres van de website goed staat ingesteld, dat het contact formulier werkt ik controleer ik of er geen gebroken links op de website bestaan. Ik vervang afbeeldingen, bekijk de websites in verschillende browsers en controleer of pagina’s snel laden. Is de website voorzien van een webshop, forum, ledengedeelte en dergelijke, dan controleer ik of alles werkt zoals het zou moeten werken.
Meer handige artikelen over WordPress
Is dat het geval, dan is de website af…nou ja: af?!
Eigenlijk is een website nooit helemaal af. Je voegt nieuwe content toe, wil meer functionaliteiten, een extra knopje hier en wat minder tekst daar. Er is altijd wel iets dat verbeterd kan worden en natuurlijk dien je het WordPress CMS en geïnstalleerde plugins regelmatig te updaten.
Mocht je een van die mensen zijn die niet goed weten waar ze moeten beginnen, dan hoop ik dat dit stappenplan je wat leidraad kan geven. Mocht je toevoegingen hebben of vragen, aarzel niet en klim in de digitale pen!