Door een klein aantal bekende en absoluut veilige extensies te installeren, kun je jouw Joomla website beter beveiligen tegen hackers en scripts. Op deze pagina vind je een overzicht van de meest gebruikte en populaire extensies voor Joomla, maar eerst even een tip!

Overdrijf het niet!

De Captcha van Google is wellicht een van de mooiste voorbeelden een weliswaar effectieve, maar tegelijkertijd zeer onvriendelijke veiligheidsmaatregel.

De letters zijn nauwelijks te lezen, waardoor mensen soms 3 of 4 keer de Captcha moeten invullen.  Webmasters die denken dat bezoekers daar het geduld voor hebben, komen bedrogen.

Denk dus na over welke extensies je gebruikt en hoe deze de werking van je website en de beleving van je bezoekers beïnvloeden.

Top extensies voor een veiliger Joomla site

Hieronder een overzicht van extensies die ik graag gebruik om websites van mijzelf en klanten te beveiligen tegen scripts en kwaadwillenden.

Akeeba Back-up (Gratis)

Het maken en vooral hebben van een back-up, blijkt een geschenk uit de hemel op het moment dat je merkt dat je website is gehackt. Een gevoel dat je alleen ervaart als het kwaad is geschied en dat zal wellicht de reden zijn dat nog steeds heel veel mensen weinig tot geen prioriteit geven aan het maken van back-ups.

Jammer, want mocht het je overkomen dat je website wordt gehackt, dan kan een back-up je heel veel tijd, energie en zelfs geld besparen! Meer info & Downloaden

RSFirewall (Niet gratis)

Een commerciële extensie, maar dan wel gelijk een met een stevige reputatie! Met RSJoomla installeer je als het ware een totaaloplossing voor het beveiligen van je website. In plaats van allerlei aparte extensies te installeren, kun je voor een par tientjes je website met een betrouwbare extensie beveiligen.

Bijkomend voordeel van deze extensie is dat je ook nog eens support hebt, voor de momenten waarop je het echt nodig hebt! Meer info & Downloaden

Stop Brute Force Attacks (Gratis)

Brute Force aanvallen worden uitgevoerd door scripts die aan een stuk door proberen in te loggen via de backend van je Joomla website. Hierbij worden combinaties van duizenden wachtwoorden en gebruikersnamen geprobeerd en bij websites met zwakke wachtwoorden, wordt op die manier vaak toegang verkregen tot de backend.

Wat doet de ‘Stop Brute Force plugin’?

De Stop BF plugin beveiligt je website tegen een aanval van een dergelijk script. Zodra de extensie merkt dat vanaf een bepaald IP-adres meerdere malen zonder succes is geprobeerd in te loggen via de backend, dan wordt het IP-adres geblokkeerd en heeft het script geen toegang meer tot je server en Joomla website. Heel effectief en absoluut aan te bevelen! Meer info & Downloaden

Akeeba Admin Tools (Gratis)

Met deze extensie kun je snel een aantal zaken die gerelateerd zijn aan de veiligheid van je website controleren en aanpassen. Zo bestaat de mogelijkheid om de prefix van je database tabellen aan te passen, maprechten te controleren en corrigeren.

Ook kun je via Admin Tools een .htaccess bestand laten maken waarmee je hele website offline komt te staan, maar je vanaf jouw IP-adres nog wel toegang blijft houden tot de website. Meer info & Downloaden

Bye Bye Generator (Gratis)

Met deze plugin verwijder je de Joomla Generator tag. Deze tag is een stukje code waarin aangegeven wordt, dat je website is gebouwd met Joomla.

Scripts gebruiken deze tag om Joomla websites te herkennen en het is daarom aan te bevelen deze te verwijderen uit je broncode. De extensie is eenvoudig te installeren en in te stellen. Meer info & Downloaden