Het is goed mogelijk om naast je bestaande website een testomgeving te maken op je server, terwijl je bestaande website gewoon ongemoeid blijft. In dit artikel lees je hoe je dit kunt aanpakken.

Het installeren van een tweede Joomla of WordPress installatie op je server verloopt op vrijwel dezelfde manier als de normale installatie in de hoofdmap, ook wel de root of rootfolder genoemd. De rootfolder is de map op je server waarin alle mappen en bestanden van het CMS zich bevinden.

Je kunt op verschillende manieren een testomgeving creëren in je hostingaccount. In dit artikel beschrijf ik een methode die altijd werkt.

Waarom een tweede installatie naast je bestaande website?

Sommige mensen willen naast hun bestaande website een testomgeving creëren, zodat ze bepaalde extensies kunnen uitproberen. Anderen willen hun website omzetten naar een ander CMS en het kan ook zijn dat je website aan vervanging toe is en een hele nieuwe website wilt bouwen, terwijl de bestaande website gewoon online blijft.

Wat heb je nodig?

  • De Joomla of WordPress bestanden Deze download je van de website van Joomla of WordPress
  • Database gegevens Je zou, als je daar de voorkeur aan geeft, dezelfde database kunnen gebruiken als die door je bestaande website wordt gebruikt. Heb je de mogelijkheid om een tweede database te gebruiken, dan adviseer ik je voor die optie te kiezen;
  • FTP Programma om verbinding te kunnen maken met je server en de bestanden te kunnen uploaden naar je server;
  • De inloggegevens van je server. Deze heb je als het goed is ontvangen van je webhost;
  • Databasegegevens. Zelf geef ik er de voorkeur aan om bij testsites in een subfolder een nieuwe database voor de testsite aan te maken. Het is mogelijk om dezelfde database te gebruiken als die van je bestaande website,echter kan dit tot verwarring leiden. Wil je toch dezelfde databasegebruiken, zorg er dan voor dat bij installatie er een andere prefix wordt gebruikt in de databasetabellen.

Hoe ga je te werk?

Om een testomgeving te creëren naast je bestaande website, zul je een tweede Joomla of WordPress installatie op je server moeten plaatsen. Deze plaats je in een subfolder van je bestaande website.

  1. Gebruik je FTP programma om verbinding te maken met je webserver;
  2. Ga naar de map waarin zich alle bestaande mappen en bestanden bevinden;
  3. Maak daar een nieuwe map aan en noem deze bijvoorbeeld testsite;
  4. Plaats alle bestanden in de map testsite;
  5. Open je webbrowser en type de naam van je website in. Vul achter de naam van je website de naam van je testfolder in, bijvoorbeeld www.mijndomeinnaam.nl/testsite
  6. Je ziet dan als het goed is de Joomla installatiepagina verschijnen en kunt je CMS nu installeren in de subfolder op je server.

Je testsite uitsluiten van indexering in zoekmachines

Ongetwijfeld zal Google na enige tijd ook de map vinden waarin zich je testsite bevindt. Om te voorkomen dat deze wordt geïndexeerd, kun je de testmap opnemen in het robots.txt bestand.

Controleer voor Joomla de TMP en LOGS paden

Mogelijk dat bij het terugplaatsen van je back-up, Joomla dezelfde tmp en logspaden in de configuratie opneemt. Deze paden worden gebruikt bij,onder andere, het installeren van nieuwe extensies.

Pad naar logs bestanden

Systeem > Algemene instellingen > tabblad systeem

Controleer of de naam van de folder waarin je testsite is geplaatst voorkomt in de URL achter ‘Pad naar logap’. Het laatste deel van deze URL zou moeten zijn: naamtestfolder/logs

Pad naar TMP folder

Systeem > Algemene instellingen > tabblad server

Controleer of de naam van de folder waarin je testsite is geplaatst voorkomt in de URL achter ‘Pad naar map voor tijdelijke opslag (tmp)’. Het laatste deel van deze URL zou moeten zijn: naamtestfolder/tmp

Je testsite is klaar voor gebruik!

Wanneer je nu je browser opent en in de adresbalk de URL naar je website intypt, gevolgd door de naam van de subfolder, zul je daar je nieuwe testwebsite te zien krijgen.