Een domeinnaam en webhosting zijn de minimale vereisten voor een website. Zonder een van beide, gebeurd er niets op het web. Waar je op let bij het kiezen van een domeinnaam, kun je lezen in het artikel ‘Zo kies je een goede domeinnaam voor je website.’ In dit artikel zet ik wat dingen op rij waar je op kunt letten wanneer je webhosting zoekt voor je Joomla of WordPress website.

#1 De prijs

De gemiddelde prijs voor een hostingpakket ligt rond de 100 euro per jaar. Hostingproviders geven prijzen vaak aan per maand, wat dus neerkomt op ongeveer 8 euro per maand.

  • Waar let je op: providers bieden vaak een zeer grote korting voor de eerste maand. Let erop dat de vervolgprijs niet opeens vijf keer duurder is.
  • Prijzen dienen volgens de wet aangegeven te worden inclusief BTW, maar veel hostingproviders houden zich daar niet aan. Zal wel weer een maas in de wet zijn en bij mij gaan er dan gelijk alarmbelletjes rinkelen.
  • Let op ‘slimme’ trucjes bij het bestellen. Bijvoorbeeld Transip die tegen de gewoonte in, het voordeligste pakket niet links, maar rechts laat zien.
misleidend of een slimme truc

Eigenlijk wel een beetje onaardig van Transip

# 2 De inhoud

Hosting komt in allerlei soorten en maten. De meesten gebruiken een shared hostingserver, wat betekent dat je een stukje hosting huurt op een server waar ook andere websites op worden gehost. Je kunt ook een complete server voor jezelf huren, maar dan ben je altijd veel duurder uit. Ik ga er even vanuit dat je net als de meeste mensen, een shared hostingpakket wilt.

Let op het volgende:

  • Gratis databases & e-mailadressen
    WordPress en Joomla hebben beide een database nodig en sommige providers rekenen extra geld voor het aanmaken van een database. Doorgaans geldt dat wanneer je moet betalen voor een database, je voor alles  extra moet betalen (bijvoorbeeld een SSL-certificaat of e-mailadressen) en dat is absoluut niet nodig. Let er dus op dat bij je hostingpakket minstens 1 gratis database wordt geleverd. Is dat niet het geval: kies dan een andere hostingprovider.
  • Voldoende webruimte
    Inclusief het maken van backups, heeft een kleine WordPress of Joomla website doorgaans rond de 1 GB (1000 MB) nodig. Minder is vragen om problemen, heel veel groter, is vragen om een te hoge rekening.  Transip biedt 10 GB voor 3,62 euro per maand en Versio biedt 5 GB voor 2,50 per maand. Dat zijn redelijke prijzen en de ruimte die zij bieden is meer dan voldoende.
  • Het beheerpaneel
    Hosting draait op een server en om die hosting te bereiken, heb je software nodig die door je hostingprovider op de server wordt geïnstalleerd. DirectAdmin is een voorbeeld van zo’n beheerpaneel en het voordeel is dat je heel veel zaken zelf kunt regelen via dat beheerpaneel. Providers die een eigen beheerpaneel hebben ontwikkeld, zoals Transip of MijnDomein, bieden vaak minder opties en het beheren van bestanden op je server gaat vaak niet of zeer omslachtig. Bied je webhost een beheerpaneel van DirectAdmin of CPanel aan, dan is dat wat mij betreft een pluspunt.
  • Capaciteit
    Er bestaan eigenlijk geen slechte servers en onderhoud is relatief eenvoudig, dus het aanbieden van een goed onderhouden server, mag tegenwoordig geen probleem zijn. Wat soms wel een probleem is (bij shared hostingproviders) is dat er teveel websites op een server staan, waardoor deze traag of soms zelfs onbereikbaar is. Hostingdiscounter.nl en 1eurohosting.nl zijn providers waarvan bekend is dat zij veel teveel sites op dezelfde server plaatsen (afrader dus!)

De service

Bij vragen of problemen, wil je natuurlijk gisteren geholpen worden. Klanten geven nog steeds de voorkeur voor telefonisch contact en laat dat nu precies het onderdeel zijn waar slechts een enkele hostingprovider, zoals Compbell, in uitblinkt. Waar let je op?

  • Heeft de hostingprovider een uitgebreide kennisbank?
    Een goede host zorgt ervoor dat veel gestelde vragen op voorhand al beantwoord worden en goed vindbaar zijn op hun website. Heeft een provider geen kennisbank, dan kun je jezelf afvragen hoe serieus de provider het beiden van support neemt.
  • Automatische backups
    Hopelijk zal je nooit een backup nodig hebben, maar mocht dit wel het geval zijn, dan is het heel handig dat je hostingprovider automatische  backups van je hosting maak en bewaart!

Wat kan ik aanbevelen?

WEBSE draait op een server van Transip en daar ben ik zeer tevreden over. Het is niet de snelste website van Nederland, maar hij mag er mee door. De support die men biedt is snel, vriendelijk en vooral adequaat (geen lulverhalen, maar actie!)

Andere websites in eigen beheer draaien bij Versio. Omdat ze een redelijke prijs vragen voor hun diensten, en omdat zij het DirectAdmin beheerpaneel aanbieden, zodat ik zelf vrijwel alles kan regelen. Support heb ik zelden nodig, dus het irritante supportsysteem neem ik op de koop toe.

Welke providers raad ik af?

Met MijnDomein heb ik alleen maar nare ervaringen, websites bij 1eurohosting.nl en hostingdiscounter.nl zijn net zo traag als de support dus ook daar adviseer ik je weg te blijven.