Het principe van affiliatemarketing is simpel: je plaatst een tekstlink of banner op je website en zodra je bezoeker op die link klikt, wordt hij doorgestuurd naar de website waar jouw bezoeker het product kan kopen. Wanneer dat gebeurt, ontvang jij een bepaald percentage van het verkoopbedrag.

Wat heb je nodig?

Affiliatemarketing kun je kun je op verschillende manieren toepassen. Je kunt affiliatelinks verwerken in e-mails, nieuwsbrieven, op een blog en natuurlijk op je website. In dit artikel beperk ik me even tot het verwerken van links op je blog of website.

Je plaatst dus links op je website die leiden naar websites van adverteerders. Dit kunnen banners zijn, maar ook tekstlinks. Deze tekstlinks of banners haal je op biij een affiliateprogramma en daar moet je jezelf dus even aanmelden.

Aanmelden bij een affiliateprogramma

Naast je website of blog, heb je een account nodig bij een affiliateprogramma. Het programma dat ik kan aanbevelen is TradeTracker. Een account aanmaken kost niets en je kunt direct na aanmelding inloggen en op zoek gaan naar adverteerders die passen bij het onderwerp van je website.

Het vinden van adverteerders

Wanneer je eenmaal een account hebt aangemaakt op de website van TradeTracker, vind je via de link ‘Campagnebeheer’ een overzicht van categorieën. Ik bekijk even de link naar ‘Zakelijke dienstverlening’.

Aanmelden bij een campagne

Je kunt je bij alle campagnes van elke adverteerder aanmelden, maar bij sommige adverteerders heb je pas toegang tot het advertentiemateriaal, nadat je aanvraag door de adverteerder is goedgekeurd. De adverteerder zal in zo’n geval eerst je website bekijken om te beoordelen of je website gerelateerd is aan de producten die zij aanbieden.

Aanmelden voor een campagne

Heb je eenmaal een adverteerder gevonden, waarvan je producten wilt promoten via jouw website of blog, klik dan op de link van de adverteerder om wat meer informatie over de producten te lezen en je onderaan de pagina aan te melden. In het voorbeeld hieronder heb ik mijzelf aangemeld voor de campagne van werktijd.nl. Ik heb direct toegang tot hun advertentiemateriaal en ga een kijken wat voor leuks er tussen zit.

Waaruit bestaat een affiliatelink eigenlijk?

Wanneer je een banner of link plaatst uit een affiliateprogramma, bestaat de link uit een aantal onderdelen. Het eerste onderdeel is natuurlijk de website waarnaar je verwijst. Het tweede onderdeel is jouw eigen persoonlijk affiliatecode.

Zodra de link door iemand op jouw website wordt aangeklikt, wordt je persoonlijke affiliatecode meegestuurd naar de website waarnaar je linkt. Wordt er een product aangekocht, dan wordt bij registratie van die verkoop je persoonlijke code meegestuurd.

De link op je website plaatsen

Nadat ik mij heb aangemeld voor de campagne van werktijden.nl bekijk ik het onderdeel ’tekstlinks’. Via het icoontje aan de linkerkant maak ik de affiliatelink van de eerste tekstlink zichtbaar.

De link wordt in eerste instantie als HTML code getoond, maar door de optie ‘Custom’ aan te klikken, wordt de link zonder HTML getoond: http://home/webse/domains/webse.nl/public_html.werktijden.nl/werkplanning/?tt=9211_364039_38214_&r=

Deze tekstlink kun je vervolgens kopiëren en plaatsen in een artikel over bijvoorbeeld het handig en snel opmaken van een werkrooster.

Commissie

Wanneer een bezoeker van je website de link gebruikt en vervolgens diensten afneemt bij werktijden.nl, dan ontvang jij een bepaalde commissie. Hoe hoog die commissie is, wordt aangegeven in het advertentieprogramma. Bij TradeTracker wordt je automatisch uitbetaald, zodra je 25 euro hebt verdiend.

Klinkt interessant?

Het klinkt interessant en het is ook zeker interessant. Belangrijk bij affiliatemarketing is echter wel dat je de kortste weg volgt en de juiste stappen neemt. Begin voorzichtig. Meld je aan bij 1 affiliateprogramma en verwerk eerst eens van 1 adverteerder verschillende links in je blog of website.

Bouw aan je kennis en inzicht over affiliatemarketing en ga niet in het wilde weg overal op je blog of website affiliatelinks plaatsen. Wanneer je rustig en voorzichtig start, zul je na verloop van tijd veel beter in staat zijn om effectief affiliatelinks te verwerken in je artikelen.