Bij een linkfarm moet je denken aan een website of een netwerk van websites die vol met externe links staan. Vaak verwijzen deze links naar websites binnen hetzelfde netwerk. Hiermee wordt geprobeerd een bepaalde website hoger te laten ranken in de zoekmachines.

Tegenwoordig kom je linkfarms niet meer zo vaak tegen, omdat ze geassocieerd worden met slechte en onveilige websites. Het is een vorm van black-hat optimalisatie die door zoekmachines, zoals Google, wordt bestraft met een lagere ranking.

Slechte reputatie

Link farms richten zich meestal op een bepaald onderwerp en kregen een slechte reputatie doordat ze vaak gebruikt werden om virussen en spam te verspreiden. Zoekmachines zijn moeiteloos in staat dit soort websites eruit te vissen en worden uit de zoekresultaten gehouden.

Slechts enkele link farms doen het nog wel heel goed. Erotische websites of websites met gratis video’s, games, afbeeldingen of muziek, blijven bij bezoekers populair en komen daardoor in zoekmachines gewoon nog tevoorschijn.

Startpagina

De websites en vooral subpagina’s van startpagina.nl geven een redelijk beeld van een link farm, al hebben deze pagina’s nog wel een redelijk goede reputatie. Dit komt doordat links gecontroleerd worden toegevoegd en niet verwijzen naar malafide websites.

Enorm populair

Een jaar of tien geleden zat het internet bomvol met linkfarms. Vaak met allerlei vervelende pop-up, muziekjes, bewegende plaatjes en wat al niet meer. Zoekmachines pikten dit soort website gewoon op en het maken van een eigen ‘startpagina’ was vooral populair onder mensen die zich bezighielden met affiliatemarketing.

Tegenwoordig loont dat niet meer de moeite. Zoekmachines zijn veel meer geïnteresseerd in websites waar links in samenhang met relevante tekst worden aangeboden. Tientallen links op een website, zonder relevante teksten, kan dus worden gezien als linkfarming. Kleine kans dat zoekmachines je website dan nog oppikken!